Ezermilliárdos adócsökkentést javasol a Reformszövetség

Vágólapra másolva!
Ezer-kétezer milliárd forintos adó- és járulékcsökkentési, 2011-ig tartó programot javasol a Reformszövetség a kormánynak, az ehhez szükséges kiadáscsökkentési lépésekről viszont nem szól - értesült az MTI. A több mint 10 oldalas dokumentum többhetes munka után a hét elejére készült el.
Vágólapra másolva!

A Reformszövetség elképzelései szerint 2011-ig összességében több mint 900 milliárd forinttal csökkentené az általános adóterhelést, de ez az összeg 1900 milliárd forintnál is több lehet, ha kivezetik az iparűzési adót is.

A dokumentum szerzői a munkáltatói járulék, az szja csökkentését és a különadók megszüntetését szorgalmazzák. Ugyanakkor javaslatot tesznek az adókedvezmények megszüntetésére, az áfa, valamint a jövedéki, illetve a társasági adó emelésére, illetve általános, értékalapú ingatlanadó bevezetésére.

A három évre javasolt intézkedések forrását szerintük elsősorban az újraelosztás jelentős csökkentésével és a költségvetési kiadások szükségszerű lefaragásával kell biztosítani. Utóbbira viszont nem fogalmaznak meg konkrét javaslatokat.

A dokumentum az idén szükséges intézkedések közé sorolja a munkáltatói járulék 5 százalékpontos csökkentését és az szja 18 százalékos sávhatárának 1,7-ről ötmillió forintra emelését.

Két, a költségvetési bevételt növelő intézkedést is javasol: az áfa felső kulcsának 23 százalékra emelését, illetve egy általános értékalapú ingatlanadó bevezetését. Ennek mértéke egy százalék lenne, és a 30 millió forintnál drágább ingatlanokra vetnék ki. A lakóingatlanoknál az értékhatár alatt fennmaradna a jelenlegi ingatlanadóztatás rendszere.

A 2009-es intézkedések hatásaként - a Reformszövetség számításai alapján - a költségvetés 342 milliárd forintos bevételtől esne el: a járulékcsökkentés 300, az szja változás 350 milliárd kiesést jelent, az áfaemelés azonban 248, az ingatlanadó pedig 60 milliárdos többletet hozna.

A szakértői anyag szerint 2010-ben további három százalékkal kellene csökkenteni a munkáltatói járulékot, és ötezer forintra növelni a tételes egészségügyi hozzájárulást, illetve emelni a jövedéki és a társasági adót. A Reformszövetség 2010-ben megszüntetné az evát és az ekhót is.

Az egészségügyi hozzájárulásból százmilliárdot, a jövedéki adóból 31 milliárd forintot remélhet a büdzsé, a 2010-re javasolt többi lépés viszont 485 milliárd forintos bevételkiesést jelent - olvasható a dokumentumban.

A szerzők javaslatukkal a jelenlegi torz adóztatás visszásságait kívánják kiszűrni, amely egyes jövedelemsávokban okozhat látszólagos adóteher-növekedést, ennek célja azonban az, hogy az adóelkerülőket fizetésre bírják.

A tavaly alakult Reformszövetség tagjai az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és volt elnökei. Az MTI értesülése szerint az összefoglalót már eljuttatták a kormányhoz.

A kormányfő azt ígérte, hogy a kabinet az újabb soron kívüli vasárnapi kormányülésen, február 15-én hozza meg az adó-, a szociális-, és a foglalkoztatási rendszer átalakítására vonatkozó döntéseit.