Vágólapra másolva!
A válság hatására a globális pénzügyi rendszer teljesen átalakul. A hatalom Nyugatról Keletre tolódik, a kockázatviselési hajlandóság csökkenése miatt visszaszorulnak a specializált bankok, és a kormányok a mentőakciók fejében erőteljesen beavatkoznak majd a pénzintézetek tevékenységébe.
Vágólapra másolva!

Az új környezetben a kisebb, szigorúbban szabályozott bankrendszer és a klasszikus, univerzális banküzemi modell dominál majd, vagyis a specializált, a tőkepiacokra nagymértékben hagyatkozó bankok előbb-utóbb szerkezetátalakításra szorulnak - ezt jósolja a "Holnapután"című prognózisában a PricewaterhouseCoopers.

A jövőben ez a neo-klasszikus bankmodell egyszerűbbé és átláthatóbbá válik, miközben a kockázatoktól távol tartja magát - véli Almássy Tibor. A PwC Tranzakciós Szolgáltatások üzletágának cégtársa szerint a válság hatására jelentősen szűkülhet a magasabb rizikót is vállaló extra hozamokra törekvő kör, ezért a derivatív - határidős és opciós - termékek kibocsátása visszaesik.

Kevesebb kockázat, átláthatóbb rendszer

A nyereség emiatt kisebb lesz, ám a kockázatokkal korrigált hozamok nem zuhannak ennyire, mert az üzleti mix kockázatprofilja is csökken. A bankok saját kibocsátásaik nagyobb részét tartják majd maguknál, ritkábban csomagolják tovább a hiteleket, és több felelősséget vállalnak a minőség biztosításához szükséges átvilágításért, vagyis szigorúbb, átláthatóbb hitelezési struktúrát alakítanak ki.

A születő új pénzügyi rendszerben a hatalom központja nem marad az Egyesült Államokban, hanem a Közel-, és Távol-Keletre tolódik, amit az itt található országoknak a globális GDP-ből való részesedésének növekedése is indokol. A sikeres globalizáció mindig is követte a vásárlókat, a bankok is követni fogják ügyfeleik természetes kereskedelmi útvonalait - tette hozzá Almássy Tibor. A prognózis szerint érdemi változás következik be a szabályozói környezetben is, a jelenlegi nemzetközi intézményrendszer - élén az IMF-fel és a Világbankkal - átalakul és megfogalmazódhat az igény egy határokon túlnyúló szuperfelügyelet iránti is.

Ellentétesek a kormányok és a pénzintézetek érdekei

A gazdaságélénkítés érdekében a kormányoktól elvárják, hogy sokkal inkább beavatkozzanak a pénzügyi rendszer működésébe. Az állami támogatást élvező pénzintézetekre gyakorolnak nyomást a lefoglalások, végrehajtások, jelzálog érvényesítések, illetve a kis- és közepes vállalkozásoknak történő hitelezés tekintetében az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

További konfliktusok várhatók, mivel a kormányok a megvásárolt részesedések fejében befolyást gyakorolnak a bankok irányítására, adózási-, és osztalékpolitikájára és javadalmazási gyakorlatára. A mentőövért cserébe nyilván megtérülést is várnak a kormányok, a részesedések jobb áron történő értékesítése viszont megfelelő gazdasági környezetben lehetséges. A gazdaságélénkítés viszont ellentétes a pénzintézetek céljával, vagyis a prudensebb működéssel, a hitelkihelyezések és a finanszírozás visszafogásával.

Egy-egy ilyen léptékű mentőakciót követően a bankokkal szembeni társadalmi elvárás, hogy a tevékenység a tágabb értelemben vett közjót szolgálja és nem feltétlenül a részvényesek érdekeit - vélik a prognózis szerzői.

Pénzt csak a reformok után kéne önteni a magyar gazdaságba

A kormányok azt mondják majd a bankoknak: megmentettünk a katasztrófától, cserébe viszont elvárjuk, hogy megfizessétek a rátok eső részt- mondta Almássy Tibor a PwC sajtótájékoztatóján. A prognózis szerint figyelembe véve a pénzügyi szolgáltatások fontosságát, természetes, hogy a kormányok igyekszenek súlyosabban megadóztatni ezt a szektort a jövőben. Elsősorban a főként off-shore környzetben megvalósuló spekulatív tranzakciók megadóztatására lehet számítani Fekete Miklós, a PwC Tranzakciós Szolgáltatások üzletágának cégtársa szerint.

A magyar gazdaságon csak akkor lehet segíteni, ha a strukturális átalakítások megtörténnek, de fél év alatt nem lehet behozni azt, ami a rendszerváltás óta elmaradt - jegyezte meg a magyarországi helyzetre vonatkozóan Almássy Tibor. A szakértő hozzátette: a reformok és megszorítások megvalósításáig óvatosan kellene önteni a gazdaságba a pénzt.

A legtöbb pénzintézet túlélő üzemmódban ragadt, pedig a felsővezetőiknek most kellene eldönteniük, hogy két-három év múlva miként képzelik el üzleti tevékenységüket. A szakértők szerint szükséges lenne a kockázatkezelési rendszerek áttekintése és a konszolidáció. Utóbbi Magyarországon is szükséges lenne, mert nincs szükség ennyi kis bankra egy ekkora piacon - tette hozzá Fekete Miklós.