Szerény plusz odaát

Vágólapra másolva!
 Nyereséggel, napon belüli csúcs közelében zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán.
Vágólapra másolva!

A technológiai ágazat mutatója, a Nasdaq Composite index 0,4 százalék (5,77 pont) emelkedéssel 1530,50 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény teljesítményét jelző Dow Jones Industrial Average (DJIA) 7939,53 ponton zárt, ami 0,6 százalék (50,65 pont) erősödésnek felel meg.

A kereskedők elmondása szerint a befektetők különösen a pénzügyi papírokat kezdték el vásárolni, amelyeknek az árfolyama drámai mértékben csökkent az új kormányzat által kidolgozott mentőcsomaggal kapcsolatos bizonytalanság miatt. Erősítette a pénzügyi szektor papírjait, hogy a Marsh & McLennan, a második legnagyobb globális biztosítási brókercég vártnál nagyobb negyedik negyedévi adózott eredményt jelentett és az idei évre a profit további emelkedését jósolta.

A tőzsdemutatók mintegy másfél órával a kereskedés leállítása előtt minimális veszteségen álltak. Innen azonban nyomban a nyereséges oldalra kerültek arra a bejelentésre, hogy az amerikai kongresszusban - a szenátus és a képviselőház által korábban külön-külön elfogadott törvényjavaslatokat összehangoló ülésén - megállapodás született a gazdaságélénkítő programcsomag végső változatáról. Az egyeztetett verzió végösszege 789 milliárd dollár. Ez kisebb mind az alsóházban, mind a felsőházban megszavazott csomag méreténél.

A képviselőház korábban 819 milliárd dolláros élénkítőprogramról döntött, a felsőház pedig 838 milliárd dolláros csomagot hagyott jóvá. Ideális esetben Barack Obama már hétfőn aláírhatja a minden korábbinál nagyobb méretű élénkítőprogramról szóló törvényt, amellyel az elnök szerint 4 millió munkahelyet lehet teremteni, illetve megmenteni.