Vágólapra másolva!
A világgazdaság egyik fő reménységének tartott Kína recesszióba süllyedését sem tartják már kizártnak londoni elemzők a vártnál sokkal rosszabb új kínai külkereskedelmi adatok láttán. A Lombard Street Research nevű londoni makrogazdasági elemző csoport szerdai helyzetértékelése felidézi, hogy a januárral zárult félévben a kínai import értéke éves összevezetésben hozzávetőleg 40 százalékkal zuhant, miközben az export visszaesése megközelítette a 20 százalékot.
Vágólapra másolva!

A kínai újév, amelynek jelentős hatása van a makroadatokra, az idén januárra esett, és februárban várható valamelyes javulás. Amennyiben azonban a februári kínai kereskedelmi adatok is lefelé mutatnak, az arra utalna, hogy az "ázsiai kereskedelmi katasztrófa még súlyosabb, mint amilyennek jelenleg látszik", áll a ház szerdai elemzésében.

A Lombard Street Research londoni elemzőinek számítása szerint a kínai export a hazai össztermék-érték (GDP) 40 százalékának felel meg, és a kivitel 20 százalékos esésével az eddig hosszú távon érvényesült 10 százalékos éves gazdasági növekedés hajtóerejének több mint a fele eltűnik. A beruházások a kínai GDP több mint 40 százalékát teszik ki, és ebből 25 százaléknak megfelelő GDP-arányos beruházási érték a nettó kapacitásbővítést szolgálja - feltéve, hogy erre egyáltalán szükség van a kibocsátás növelése miatt. Mindezeket összevetve, a jelenlegi külső helyzetet figyelembe véve a Lombard Street Research szakértői úgy vélik, hogy komoly a tényleges recesszió kockázata Kínában.

A kínai gazdaság növekedési ütemének erőteljes lanyhulását más citybeli elemzők is jósolják, de a kínai recesszió lehetősége eddig még nem jelent meg az előrejelzésekben. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a legutóbbi, január végén megjelent előrejelzésében idénre 6,7 százalékos, jövőre 8,0 százalékos gazdasági növekedést jósolt Kínának. A kínai GDP 2007-ben a hivatalos statisztika szerint 13,0 százalékkal bővült, tavaly az IMF becslése szerint 9,0 százalékkal nőtt.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő nemrég Londonban kiadott elemzése szerint a vártnál súlyosabb és hosszabb globális visszaesés esetén a kínai GDP-érték reálnövekedése az 5-7 százalékos sávba lassulhat idén és jövőre, az utóbbi öt év csaknem 11 százalékos éves növekedési átlaga után. Londoni elemzői körökben eddig a kínai gazdaságot tartották a világgazdaság lehetséges megmentőjének.

A Királyi Külügyi Intézet - londoni székhelye után, általánosan használt nevén a Chatham House - néhány hete kiadott drámai hangvételű világgazdasági jelentésében egyenesen úgy fogalmazott, hogy a "gazdasági katasztrófa" szélére sodródott a fejlett ipari országok alkotta OECD-térség, és a kínai növekedés fennmaradása a világgazdaság legfőbb reménye.