ING: Jobb a gyenge forint a magas kamatnál

Vágólapra másolva!
Tartósan gyenge forintra, csökkenő kamatszintre és alacsony, ám erősen ingadozó részvényárfolyamokra számítanak idén az ING Befektetési Alapkezelő szakértői. Szerintük a forint további gyengülésével a devizahiteleseken kívül mindenki jobban jár, mint a kamatszint növekedésével.
Vágólapra másolva!

Benczédi Balázs vezérigazgató és Pájer Tamás befektetési igazgató úgy véli, hogy az idei év első 3-6 hónapjában tovább gyengül a forint. Ebben az időszakban könnyen 320 forintig nőhet az uniós valuta értéke, és valószínűleg hosszabb ideig lesz 300 forint felett, mint alatta. Az év végére viszont szerintük 270-280 forintra mérséklődhet az árfolyam.

Az ING szakértői úgy vélik, hogy a jegybank csak szélsőséges forintgyengülés esetén avatkozik be a nemzeti valuta érdekében, és akkor is inkább forintvásárlással és nem kamatnöveléssel. Így az euró árfolyama szép lassan 320 forintig emelkedhet. A forint további gyengülésével a devizahiteleseken kívül mindenki jobban jár, mint a kamatszint növekedésével. A forintgyengülés ugyanis ellensúlyozza, a kamatnövelés viszont fokozza a gazdasági válság kedvezőtlen hatásait.

Az alapkezelő szakértői arra számítanak, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa legközelebbi ülésén nem módosítja az alapkamatot. Az év további részében viszont nyugodt devizapiaci helyzetekben óvatos, kis lépésekben 8-8,5 százalékig csökkentik az alapkamatot.

Rövid távon egyáltalán nem bizakodóak, hosszú távon viszont derűlátóak a szakemberek a részvénypiac jövőjét illetően. Szerintük a mostani részvényárak már tartalmazzák az összes jelenleg ismert kockázatot. Ennek ellenére idén nem várnak érdemi árnövekedést, hanem a részvényárak jelentős ingadozására számítanak. De nem számítanak a részvényárak zuhanására sem. Úgy vélik, hogy az idei év végén, a jövő év elején kezdődhet meg a részvények drágulása.

Benczédi és Pájer az idei évet jó alkalomnak látják a nagyon hosszú távú részvénybefektetésre, mert jelentős értékvesztésre már nem számítanak, hosszú távon viszont áremelkedést várnak. A szakemberek a részvényvásárlásoknál az amerikai és japán piacok felülsúlyozását ajánlják a nyugat-európaiakkal szemben, az utóbbi országok nem egységes és lassabb reakciói miatt. A feltörekevő országok piacai közül pedig az ázsiaiakat javasolják az alacsony nyersanyagár, a magas költségvetési többlet és hatalmas devizatartalék miatt.

A két szakértő egy régió vagy ország részvénypiacán belül pedig a nagyobb tőkeértékű és a magasabb osztalékú papírokat ajánlja. Előbbiek árfolyama ugyanis kevésbé ingadozó, és most viszonylag olcsók. Az utóbbiak pedig a korábbi évek tapasztalatai alapján rendszeresen felülteljesítették az indexeket általános árfolyamesés közepette.