Egyre kevesebb olaj kell

Vágólapra másolva!
A világ nyersolaj iránti kereslete 2009-ben a vártnál is gyorsabban fog csökkenni a globális világgazdaság gyengeségei miatt - közölte szerdán havi jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).
Vágólapra másolva!

Az IEA azután módosította az olajkeresletre vonatkozó prognózisát, hogy a Nemzetközi Valutalap az idei évre vonatkozó globális növekedési előrejelzését 0,5 százalékra szállította le. A szervezet szerint a nyersolajkereslet napi 980 ezer hordóval 84,7 millióra esik vissza az idén. Az IEA előző előrejelzésében napi 500 ezer hordós visszaesés szerepelt.

A keresletcsökkenésel egyidejűleg a fejlett ipari országokban (OECD-tagországok) növekednek az olajkészletek. A készlet decemberben 57 napra volt elegendő, szemben a november végi 56,4 nappal. Az év hátralévő részében viszont a készletek mérséklődése várható az IEA szerint, ha az OPEC sikeresen hajtja végre termeléscsökkentését.

Kezdetben az áremelkedések, újabban pedig a pénzügyi és a gazdasági válság szüntette meg a nyersolajkereslet korábbi évi 1 százalék feletti növekedési ütemét - véli az IEA. Az olajárak a 147,27 dolláros árral 2008 júliusában tetőződtek, azóta a kereslet erőteljes visszaesésének hatására 40 dolláros szintre süllyedtek.