Angol bankot büntetett meg a PSZÁF

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 80 millió forint felügyeleti bírság és az eljárás költségeinek megfizetésére kötelezte a londoni székhelyű HSBC Bank plc-t egy piacbefolyásolás gyanújával folytatott eljárás lezárásaként.
Vágólapra másolva!

A felügyelet piacfigyelő tevékenysége során jelentős hozamemelkedést észlelt tavaly október 10-én a 2023/A magyar államkötvény másodlagos piacán. A pénzügyi hatóság az adatok alapján piacbefolyásolás gyanújával folytatott eljárása során tisztázta, hogy a HSBC Bank plc 2008. október 10-én saját számlás ügyletként a 2023/A magyar államkötvényre vonatkozóan alacsony árfolyamon és magas hozammal nagy mennyiségű eladási ajánlatokat regisztrált a nem szabályozott (OTC) piac kereskedési rendszerébe más piaci szereplők által tett vételi ajánlatokra.

A HSBC Bank plc. az elszámolási határidőn túl szállította le az értékpapírt, és az ügyletkötés időpontjában nem volt meg neki a leszállított mennyiségű értékpapír. A pénzintézet ügyletkötését a 2020/A államkötvényben akkor fennálló saját pozíciójában lévő kockázatainak csökkentésére irányuló szándékával magyarázta.

A brókerek figyelik a tőzsdén kívüli piacot

A 2023/A államkötvénnyel kereskedő egyes magyar befektetési szolgáltatók a másodlagos árjegyzéseik során figyelembe veszik az említett piacon kialakult árfolyamot. A felügyelet az eljárása során megállapította az összefüggést a HSBC Bank plc ügyletkötése és a jegyzési hozamszintek emelkedése között.

Bár az említett cselekményt külföldön követték el, a vizsgált ügyletek hatása a magyar piacon érvényesült, ami a PSZÁF szerint megalapozza joghatóságát a külföldi székhelyű pénzintézettel szemben.

Érzékeny időpontban történt az üzletkötés

A hatóság a bírság összegét a bírságkeret maximumának négyötödében állapította meg. Súlyosbító körülménynek számított, hogy az ügyletkötésre egy, a magyar pénz- és tőkepiac számára különösen érzékeny időszakban került sor. Akad olyan elsődleges forgalmazó, amely figyelembe veszi a másodlagos piac vizsgált jegyzéseit, továbbá a magyar piacon jelentős számban elérhető nyílt végű befektetési alap eszközei között szerepelt a vizsgált időszakban a 2023/A államkötvény. Így a vizsgált ügyletek ezen alapok napi portfolióértékelésére a nettó eszközérték számításával a referenciahozamon keresztül hatást gyakoroltak.

Enyhítő körülménynek minősült, hogy az HSBC Bank plc cselekményével veszteséget realizált, az ügyfél az eljárás során teljes mértékben együttműködött, és vannak olyan elsődleges forgalmazók, amelyek nincsenek tekintettel a hivatkozott nem szabályozott piac árjegyzéseire. Így velük szemben a kifogásolt és büntetett magatartás hatásai nem érvényesülhetnek.

Az eredménytelen befolyásolás is büntethető

A felügyelet hangsúlyozza: a piacbefolyásolásnak nem tényállási eleme, hogy az meg is valósuljon. A jogszabály nem az eredményt, hanem az arra alkalmas magatartást tiltja.

A HSBC Bank plc kezdeményezte a Felügyelet határozatának bírósági felülvizsgálatát.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 80 millió forint felügyeleti bírság és az eljárás költségeinek megfizetésére kötelezte a londoni székhelyű HSBC Bank plc-t egy piacbefolyásolás gyanújával folytatott eljárás lezárásaként.