Új elnök a Malév élén

Vágólapra másolva!
Anatolij Ballo, az orosz állami Vnyesekonombank alelnöke lett a Malév Zrt. igazgatóságának új elnöke a Malév Zrt. a január 27-re összehívott, kedden folytatódott rendkívüli közgyűlését követő igazgatósági ülés döntése alapján - közölte a Malév az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A Vnyesekonombank alelnökét azt követően választották meg, hogy lemondott eddigi felügyelőbizottsági tagságáról, és a közgyűlés döntése értelmében az Igazgatóság tagja lett. Ugyancsak az Igazgatóság tagja lett Alexander Tikhomirov, a Vnyesekonombank munkatársa, aki húsz éve dolgozik a magyar-orosz gazdasági és pénzügyi kapcsolatok területén.

Ballo Anatolij Boriszovics 1983-ban szerzett diplomát a Moszkvai Pénzügyi Egyetem nemzetközi gazdasági kapcsolatok szakon. Ezt követően gazdasági és tudományos munkát végzett különböző szakterületeken. Volt többek között az orosz állami Nemzeti Bank (Gosbank) vezető szakértője, de dolgozott az Orosz Központi Banknál is (Central Bank), valamint a Vnyesekonombank (VEB) igazgatója is. A Vnyesekonombanknál (VEB) 2007-től igazgatósági tag, alelnök.

A Közgyűlés tudomásul vette és elfogadta, hogy Leonov Péter kedden lemondott igazgatósági tagságáról, és közös megegyezéssel távozik a Malév vezérigazgatói pozíciójából. A légitársaság vezetését átmenetileg Fehérváry Géza üzemeltetési vezérigazgató-helyettes látja el. Emellett társaság előrehaladott tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy a cég egy széles iparági tapasztalatokkal rendelkező új vezérigazgatót tudjon kinevezni.

Folytatódik-e a tőkerendezés?

A Malév Zrt. tőkerendezésének első lépéseként a közgyűlés döntött a légitársaság alaptőkéjének 360 millió forintra csökkentéséről. Az alaptőke emeléséről a főtulajdonos AirBridge Zrt. még nem terjesztett elő javaslatot, mert tulajdonosi szerkezetének átalakítása - a tőkeemelésben résztvevő új befektető(k) bevonása - még nem fejeződött be. A folyamat lezárultával - akár a március 3-ra összehívott következő rendkívüli közgyűlést megelőzően is - a Vnyesekonombank készen áll a Malévnak az AirBridge Zrt.-n keresztül történő további finanszírozására.

A Malév keddi közgyűlésétől a szakértők a légitársaság tőkehelyzetének rendezését és személyi kérdésekről való döntéseket vártak. Ezek a várakozások csak részben tejlesültek. A tőkerendezés módja egyik eleme a 3,6 milliárd forint alaptőke leszállítása megtörtént. Az alaptőke felemelése ugyanakkor még nem, azt későbbre halasztották.

A légitársaság rendkívüli közgyűlése január 27-én függesztette fel a munkáját, néhány nappal azt követően, hogy magyar-orosz gazdasági együttműködési kormányközi bizottság társelnöki találkozója után bejelentették: a Malév új közvetett tulajdonosa az Vnyesekonombank lesz, a magyar légitársaságot pedig az orosz Aeroflottal partnerségben üzemeltetik.