Vágólapra másolva!
Összehangolják az Európai Unió tagországai azokat a módszereket, amelyekkel bankrendszereiket igyekeznek megtisztítani az elértéktelenedett vagy nagy kockázatúvá vált értékpapíroktól, mert ezek akadályozzák a hitelezési tevékenység fellendítését.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió tagállamai összehangolják a rossz kockázatok kezelésére irányuló akcióikat - állapodtak meg a tagállamok pénzügyminiszterei keddi brüsszeli találkozójukon.

A bizottság hamarosan iránymutatásokat ad ki, amelyek alapján eldönthető, hogy mely vagyoneszközök tartoznak a kétes kategóriába, hogyan kell ezeket értékelni, illetve milyen feltételekkel juthatnak támogatáshoz a bankok a kezelésükhöz, mondta Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse az keddi értekezlet után sajtótájékoztatón.

Védenék a tiszta versenyt, növelnék a bizalmat

A találkozón elnöklő Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter leszögezte, hogy e tekintetben is átláthatóságra és a verseny tisztaságának megőrzésére van szükség. Olyan alapelveket kell tehát meghatározni, amelyek biztosítják, hogy egyes bankok nem jutnak tisztességtelen előnyhöz a "takarítás" közben.

Ha a kétes eszközöktől sikerülne megtisztítani a bankrendszert, a bankok iránti bizalom nőne, a hitelezés ismét fellendülhetne, és elkerülhető lenne a további gazdasági hanyatlás. A pénzügyi biztos és munkatársai elmondták, hogy a találkozón az EU-tagországok többféle elképzelést vázoltak fel a probléma kezelésére.

Még nincs konszenzus a megoldás módjáról

Akad tagállam, amely - az amerikai gondolkodást követve - úgynevezett "rossz bankot" hozna létre, amely állami támogatással felvásárolná az értékükből vesztő vagyoneszközöket. Mások - például Nagy-Britannia és Hollandia - inkább a garanciák növelését, a kétes eszközök biztosítással való megerősítését szeretnék.

Kalousek és elnökségi munkatársai - az ülésen elhangzottakat összegezve - ismét hangsúlyozták, hogy a rendkívüli gazdasági helyzet miatt ugyan rugalmasságra van szükség a pénzügyi stabilitási uniós szabályok alkalmazásában, de ez nem járhat egyfelől magának a stabilitásnak a megrendülésével, másfelől protekcionizmussal, az uniós tagországok közti egységes piacon új akadályok létrejöttével. Az egységes piacról a hónap végén tartandó rendkívüli EU-csúcstalálkozón is szó lesz.

A protekcionizmus elleni fellépés fontossága az elmúlt napokban ismét nagy hangsúlyt kapott az uniós nyilatkozatokban. Franciaországot például alig burkolt bírálatok érték autóiparának tervezett állami támogatása miatt, amely többek szerint zavarja a versenyt. A tervvel kapcsolatban kedden a brüsszeli bizottság is aggodalmait jelezte, de versenyügyi szóvivője csak annyit mondott, hogy a testület nem fogja engedni az egységes uniós piac működésének megzavarását.

Nincs szükség további gazdaságélénkítésre

A gazdaságélénkítés témájánál a pénzügyminiszterek úgy ítélték meg, hogy pillanatnyilag nagy változtatásra nincs szükség az eddig elhatározott intézkedésekben. Almunia emlékeztetett arra, hogy az intézkedések összértéke idén és jövőre eléri az uniós össztermék 3-4 százalékát. Hozzátette, hogy azt is biztosítani kell: ideiglenes lépésekről van szó, amelyek visszafordíthatók, ha a gazdasági felemelkedés megkezdődik.

Uniós források beszámolója szerint élénk vita alakult ki a miniszterek között arról a javaslatról, amelyet az Európai Bizottság nyújtott be ötmilliárd eurónyi elköltetlen forrás felhasználásáról energiaügyi és távközlési programokra. A tagállamok már korábban is jelezték egyet nem értésüket egyes kiválasztott konkrét beruházásokkal, most pedig nagy befizető országok - köztük Németország - amellett érveltek, hogy az elköltetlen forrást inkább vissza kellene forgatni a tagállamok költségvetésébe.