Nem megy az Egisnek Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Az Egis októberben indult idei üzleti évében Ukrajnában elérhetetlennek tűnik az előző évi forgalom szintje, jelenleg 10 százalékos csökkenés látszik valószínűnek, a korábban várt 15 százalékos bővülés helyett - mondta Marossfy László, a gyógyszergyár vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón kedden Budapesten.
Vágólapra másolva!

A társaság nemcsak Ukrajnára, hanem a többi relációra vonatkozóan is módosította - többnyire lefelé - az idei évre szóló előrejelzéseit. A vezérigazgató-helyettes 3 százalékos volumennövekedés mellett összességében 9 százalékos exportnövekedést valószínűsített a tavaly december 31-i dollár árfolyamon számolva. A január 31-i árfolyamon viszont ugyanez 20 százalékos emelkedés lenne - tette hozzá, megjegyezve, hogy az árfolyamok változását jelenleg nehéz előre jelezni.

Az üzleti év első negyedévét elemezve Marosffy László elmondta, hogy az ukrajnai forgalom a felére esett vissza a 2009 október-decemberi időszakban az egy évvel korábbi bázishoz viszonyítva. Hozzátette, hogy a kedvezőtlen trend a negyedévet követően, januárban is folytatódott, vagyis az ukrajnai piac továbbra is problémás. A visszaesés oka, hogy a helyi fizetőeszköz, a hrivnya folyamatos leértékelődése miatt az ottani kereskedők visszafogták megrendeléseiket.

Az orosz piaccal nincs baj

Az oroszországi export-előrejelzés nem változott, továbbra is 10 százalékos növekedést feltételez a társaság. A többi FÁK-országban pedig országonként eltérően 0 és 15 százalék között lehet a bővülés. A kelet-európai piacon euróban számolva 15-ről 12 százalékra módosul az emelkedés mértéke, ezen belül Lengyelországban a korábbihoz képest valamivel magasabb, zlotyban több mint 20 százalékos bővülést vár az Egis. A belföldi piacon a korábban várt 4 százalék helyett 2 százalékos lehet az idén az árbevétel emelkedése. A nyugati kivitelben továbbra is csökkenés várható.

Oroszországban és a többi FÁK-államban jól alakult a forgalom: összességében 21 százalékkal, ezen belül Oroszországban 35 százalékkal emelkedett az árbevétel. Az oroszországi nélkül a FÁK-régió forgalma 10 százalékos csökkenést mutat az ukrajnai szállítások visszaesése miatt.