Vágólapra másolva!
Súlyos mértékben emelkedni fog az idén a nem fizetővé váló adósok aránya a globális vállalati szektorban, áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott előrejelzésében, amely szerint főleg Európában várható a törlesztéseikkel leálló cégek arányának meredek megugrása.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő szerint a cég listáján magas hozamú - vagyis befektetési szint alatti - besorolással szereplő cégadósi körben január végén 4,8 százalék volt a nem fizetők aránya az egy évvel korábbi 1,1 százalék után.

A globális átlagon belül a nem törlesztővé vált amerikai vállalatok aránya 5,2 százalék, az európaiaké 2,4 százalék volt a múlt hónap végén a tavalyi azonos időpontban mért 1,4, illetve 0,7 százalék helyett.

A Moody's előrejelzési modellje azonban azt valószínűsíti, hogy innen még sokkal meredekebben fog növekedni a nem teljesítővé váló vállalati adósok aránya, amely a prognózis szerint idén novemberben 16,4 százalékon tetőzik.

Ezen belül az Egyesült Államokban a globális átlaggal egyező, 16,4 százalékos lesz, Európában ugyanakkor 19,6 százalékra szökik fel a nem fizető spekulatív besorolású cégadósok aránya az idei negyedik negyedévben, áll az előrejelzésben.

A hitelminősítő szerint a gyorsan romló világgazdasági klíma és a folytatódó bankválság arra utal, hogy 2009-ben a törlesztéseikkel leálló cégadósok "özönére" kell számítani. A Moody's előrejelzésében az szerepel, hogy az idén hozzávetőleg háromszáz nagyvállalat válik nem törlesztővé a globális cégadósi szektorban.

Tavaly a Moody's által spekulatív szintre sorolt vállalatok közül 104, 2007-ben mindössze 18 hagyott fel adóssága törlesztésével.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a spekulatív adósosztályzatú vállalatok törlesztési teljesítménye a globális vállalati szektor egészségi állapotának fő mércéje, mivel a befektetésre ajánlott - főleg magas, "A" kategóriás - besorolású cégek egyrészt igen ritkán válnak nem fizetővé, másrészt egyre kevesebb az ilyen osztályzatú vállalati adós.