Vágólapra másolva!
A Vám- és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Parancsnoksága jelentősen növelte bevételeit, ugyanakkor létszámgondokkal küszködött 2008-ban - mondta Szabó Károly regionális parancsnok kedden évértékelő sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

A parancsnok szerint a legtöbb pénz a jövedéki adóból folyt be, míg a regisztrációs adóból származó bevétel a gazdasági válság hatására visszaesett.

A regionális igazgatóság 1038 milliárd forint bevételt ért el tavaly, ami 38 milliárd forinttal több az előző évi teljesítésnél, miközben a vámhatóság országosan 1308 milliárd forintot szedett be.

Szabó Károly regionális parancsnok elmondta: a nagyrészt jövedéki adóból keletkezett többletpénz annak köszönhető, hogy a fővárosban és környékén található a magyarországi vállalkozások zöme.

A 920 pénzügyőrből és 200 nyomozóból álló közép-magyarországi állomány mintegy 500 ezer vállalkozás vám- és pénzügyeit intézi.

Míg a jövedéki adóból tavaly 38 milliárddal többet fizettek be a vállalkozások, mint 2007-ben, addig jelentősen visszaesett a regisztrációs adóból származó bevétel. Ennek oka, hogy a gazdasági válság nyomán 2008. végén soha nem látott mértékben visszaesett a gépkocsi-értékesítés - mondta Szabó Károly.

A parancsnok hozzátette: nyomozóik a jövedéki szakterületen 2031 visszaélést derítettek fel tavaly. Az ügyfelek mindössze 230 esetben vitatták az eljárás jogosságát, ám csupán 32 per indult, ezek mindegyikét a testület nyerte meg.

Ha jól működik a közép-magyarországi régió, akkor minden rendben van a vám- és pénzügyőrségnél - fűzte hozzá Nagy János országos parancsnok, aki szerint a régióból származó bevételeknek köszönhetően jelentősen javulhatnak a pénzügyőri munka technikai feltételei. Az idei év legfontosabb céljaként szolgáltatásaik színvonalának emelését, bevételeik további növelését, az ügyfelekkel való hatékonyabb kommunikációt és egy nagyszabású vezetőképzés indítását emelte ki.

A vám- és pénzügyőrség egészéhez képest a közép-magyarországi régióban komoly létszámhiánnyal küzdenek. A regionális parancsnok szerint ennek egyik oka a térség viszonylag kedvező munkaerő-piaci helyzete, a másik pedig, hogy szigorú feltételeket szabnak pályakezdő szakembereik számára. A januárban megemelkedett nyomozói pótléktól remélik, hogy feltölthetik a létszámot, és csökken a testületen belüli vándorlás is.