Komoly bukások a biztosítási alapoknál

Vágólapra másolva!
Nagy veszteségeket szenvednek a befektetési egységekhez rendelt (unit-linked) biztosítások ügyfelei, mivel a mögöttük álló alapok borzasztó eredményeket érnek el a válság idején. A komoly bukásokat a hosszú távon való megtérüléssel próbálják enyhíteni a biztosítók - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A legrosszabbul a zömében eszközalapot választók jártak: a biztosítók hozamtáblája szerint van, hogy 50-55 százalékos mínuszt is elértek. Az alapkezelők azzal védekeznek, hogy a befektetés minimum 5, de inkább 10-20 évre szól, így az átmeneti veszteség nem lehet végzetes a konstrukcióra.

Az ING-nél például egy euróalapú latin-amerikai biztosítás 2008-ban -52,3 százalékot teljesített, viszont az előtte való két évben 24,35, illetve 27,25 százalékot, azaz a 2006-ban befektetők közel sem buktak akkorát, mint ami most látszik. Rosszul az jár, aki pont most kívánja realizálni az eredményt. Azonban mivel tíz éve indult a konstrukció, az éppen ekkora futamidejű befektetések most járnak le - írja a Világgazdaság.