Drágíthatják a hiteleket az új szabályok

Vágólapra másolva!
A Magyar Bankszövetség attól tart, hogy megemelkednek az induló hitelköltségek, ha túlságosan rugalmatlan szabályozás születik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ajánlatainak hatására - mondta Osváth Piroska, a Magyar Bankszövetség vezető jogtanácsosa kedden az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Osváth Piroska felhívta a figyelmet: a bankszövetség kezdeményezte, hogy az állami támogatásokat magukkal vihessék az ügyfelek a hitelkiváltás során. A bankok vállalják, hogy a szerződés futamideje alatt nem vezetnek be újfajta díjat, s utólag nem változtatják meg az elő-, illetve végtörlesztési díjat - hangsúlyozta a szakértő.

A bankok egyet értenek azzal is, hogy a devizakockázatot megjelenítsék a teljes hiteldíj-mutatóban (THM). Bár azt még nem látni, hogyan lehetne ezt egy képletbe belefoglalni. A vezető jogász szerint is segítené a versenyt, ha lenne egy elfogulatlan, független fogyasztóvédelmi honlap, amely összehasonlítaná a banki termékeket.

Osváth Piroska megalapozatlannak tartja ugyanakkor azt az állítást, hogy a fogyasztóknak nincs lehetőségük felülvizsgálni döntésüket, s szerinte a hitelváltás díja jóval alacsonyabb a GVH által számoltnál. A versenyhivatal szerint a váltás a futamidőtől függően minimum a hitel jelenértékének 4-10 százalékába kerül.

Ezzel szemben a bankszövetség szerint a bankok által felszámított végtörlesztési díj nagysága ennek töredéke, sőt nem egy olyan bank van, amelyik - ha a módosítás az adósra aránytalan terhet eredményez, és az adós erre tekintettel mondja fel a szerződését - nem számít fel végtörlesztési díjat.

Úgy vélekedett: ha az egyoldalú szerződésmódosítás feltételeit nagyon rugalmatlanul szabályozzák, azzal a következménnyel járhat, hogy a bankok már induláskor beépítik az összes létező kockázatot az árba, ami nagyon magas THM-eket eredményezne.

Aszimmetria egyébként a bankok terhére is fennáll - tette hozzá -, azáltal, hogy a hitelintézetek a hosszú távú jogviszony elején az ügyfél rendelkezésére bocsátják a teljes összeget, amit az ügyfelek részletekben törlesztenek.