Vágólapra másolva!
Elnézést kértek kedden a brit bankválságtól legsúlyosabban érintett pénzintézetek volt vezetői a bankjaik bukásához vezető hibákért. A brit parlament alsóházának pénzügyi bizottsága a Royal Bank of Scotland és a Halifax Bank of Scotland (HBOS) leköszönt egykori vezetőit hallgatta meg a bankválság hátteréről.
Vágólapra másolva!

Lord Stevenson, a jelzálogkölcsönzésre szakosodott HBOS vezérigazgatója a bizottság előtt kijelentette: "fenntartások nélkül" bocsánatot kér a történtekért. Stevenson elismerte: kollégái és a bank részvényesei is "rengeteg pénzt" vesztettek, és "egyes időszakokban" a bank ügyfelei is "komoly bizonytalanságot" élhettek át.

Sir Tom McKillop, a Royal Bank of Scotland volt elnöke a meghallgatáson kijelentette: ő már tavaly novemberben elnézést kért, de ezt kész "minden további nélkül" megismételni a bizottság előtt. A két bank tavaly elvesztette piaci tőkeértékének több mint 90 százalékát, és a brit kormánynak példátlan méretű - járulékos elemeivel együtt összesen 500 milliárd font elvi értékű - bankmentő intézkedési csomagot kellett életbe léptetnie, nehogy a pánik az egész brit bankrendszert összedöntse.

Az első világháború óta nem volt ilyen közel az összeomlás

Mervyn King, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója néhány hete, vezető brit üzletemberek előtt tartott drámai hangvételű előadásában kijelentette: a brit bankrendszer az első világháború kezdete óta nem volt olyan közel az összeomláshoz, mint tavaly ősszel, az amerikai Lehman Brothers befektetési bankóriás bukását követő piaci pánik idején.

Elsősorban a nagy jelzálogkölcsönző intézetek kerültek nehéz helyzetbe, ezek a szakosított bankok ugyanis hagyományosan nem elsősorban a náluk elhelyezett lakossági megtakarításokból, hanem a bankközi - nagybani - piacról finanszírozzák napi működésüket. Ez a piac azonban a fejlett ipari térséget alapjaiban megrázó - majd a felzárkózó piacokra is átterjedő - válság során gyakorlatilag elapadt, súlyos zavarokat okozva a mind szűkösebbé váló hitelforrásokkal küszködő reálgazdaság működésében is.

Részleges államosítások

A Royal Bank of Scotland a neki nyújtott költségvetési tőkepótlás nyomán jelenleg 68 százalékos állami tulajdonban van. Az HBOS-t időközben felvásárolta egy másik nagybank, a Lloyds TSB, de ez az egyesült pénzintézet is költségvetési segítségre szorult, és meghaladja a 40 százalékot a csoportban szerzett állami részesedés.

A keddi meghallgatáson a két legsúlyosabban kivéreztetett brit nagybank volt vezetőit elsősorban arról faggatták, hogy üzleti és akvizíciós politikájuk mennyiben járulhatott hozzá a rájuk bízott pénzintézetek bukásához. A képviselők mindenekelőtt a Royal Bank of Scotland által 2007-ben felvásárolt holland ABN Amro ügyét firtatták. Az RBS - felvásárlási konzorcium élén - összesen 70 milliárd eurót költött a holland bank megszerzésére.

"Súlyos hiba"

Sir Tom McKillop, a Royal Bank of Scotland volt elnöke a keddi londoni parlamenti meghallgatáson elismerte, hogy "súlyos hiba volt" belemenni ebbe az ügyletbe.

Arra a kérdésre, hogy mennyire tartja eltúlzottnak a vételárat, Sir Tom úgy fogalmazott: nem tud arányokat megállapítani, mert az ABN Amro megvásárlására fordított "minden egyes penny" kifizetése tévedés volt.

A meghallgatás központi eleme volt a bankok jutalmazási rendszere is. A volt bankvezetők elismerték, hogy a jelenlegi prémiumrendszer alapvető átalakításra szorul, azzal a felvetéssel azonban nem értettek egyet, hogy a prémiumok az eltúlzott kockázatvállalást ösztönözték. Sir Fred Goodwin, a Royal Bank of Scotland volt vezérigazgatója azt mondta: a kereskedők megszabott korlátok között mozoghattak, és csak olyan tranzakciókat hajthattak végre, amelyekre jogosultak voltak.

Célkeresztben a prémiumok

A banki premizálás mindazonáltal az egyik legsúlyosabb vitatéma Nagy-Britanniában a jelenlegi válság közepette. Alistair Darling brit pénzügyminiszter a hétvégén közölte: független vizsgálatot kezdeményez annak feltárására, hogy a javadalmazási rendszer hogyan befolyásolja a banki kockázatvállalást. A miniszter szerint nem szabad olyanokat jutalmazni, akiknek eltúlzott kockázatvállalásai bankokat döntöttek össze, ügyfelek millióinak életét megkeserítve.

Nemrégiben Gordon Brown brit miniszterelnök személyesen is kikelt a nagy banki jutalmak ellen. A BBC-nek adott egyik nyilatkozatában azt mondta: a prémiumkultúra által hajtott "felelőtlenség" is oka a most kialakult piaci válságnak, és a City jutalmazási rendszerének egyes elemei "elfogadhatatlanok".

Brown szóvivője a héten közölte: a kormányfő "rendkívül dühös", amiért a nagybankok továbbra is komoly prémiumok kifizetését tervezik alkalmazottaiknak. Különös felháborodást keltett az a hír, hogy a jelentős költségvetési juttatással életben tartott Royal Bank of Scotland is egymilliárd font jutalmat akar folyósítani befektetési bankárainak. Brown egy minapi beszédében kijelentette: a kormány eltökélt szándéka, hogy véget vessen "a bukást jutalmazó" prémiumrendszernek.