Lefelé korrigált a forint

Vágólapra másolva!
Kedd reggel korrigálta kissé előző napi nyereségét a forint: az eurót reggel kilenc órakor 288,20/35 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, a hétfő délutáni 287,30/50 forint után.
Vágólapra másolva!

A keddi forintgyengülés még nem jelenti a múlt hét második felében kezdődő erősödési periódus végét. Ha a tengerentúlról pozitív hírek érkeznek az amerikai gazdaságösztönző csomagról, folytatódhat az euró/forint hétfőihez hasonló lefelé araszolása a 285 forint felé - írta reggeli gyorselemzésében Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.

Hétfőn a régiós devizákat követve erősödött a forint, az amerikai csomag elfogadásának reményében javuló befektetői hangulatnak, valamint a zlotyt erősítő lengyel jegybankelnöki nyilatkozatnak köszönhetően. A forint így január 29. óta legmagasabb szintre nőtt az euróhoz viszonyítva.

Kedden korrekciós fázis következett be, de az árfolyam konszolidálódására, az ingadozás csillapodására számítanak a piacon. Javítja a forinttal kapcsolatos befektetői hangulatot az ÁKK kötvényaukcióinak újraindítása a héten.

A dollárt 223,30/40 forinton jegyezték kedden reggel, szemben a hétfő délutáni 219,85/220,10 forinttal. A nemzetközi devizapiacokon a svájci frank reggel 190,79 forintos jegyzésen állt - a hétfői zárás 191,16 forint volt, az MNB hivatalos deviza árfolyama pedig 192,94 forint.

A japán jent 2,4462 forinton jegyezték reggel a nemzetközi kereskedelemben, szemben a hétfői 2,4514 forintos zárással. Az MNB hétfői hivatalos jegyzése (100 jen) 245,84 forint.

Álhír nyomán gyengült az euró

Jóval egy százalékot meghaladó mértékben gyengült az euró a dollárhoz képest kedden reggel arra az értesülésre, hogy orosz bankok arra kérik Moszkvát, tárgyalja újra a külföldi bankokkal 400 milliárd dollár adósság visszafizetését. Az euró 0,95 százalékkal 1,2890 dollárra gyengült a hétfő késő esti 1,3014 dollárról.

A Nikkei gazdasági napilap értesülésére a megrettent piaci szereplők euróeladásba kezdtek, tekintettel az eurózóna gazdaságának szoros kapcsolatára Oroszországgal, valamint az európai bankok itteni nagy hitelkihelyezéseire. Később az euró vesztesége mérséklődni kezdett, mert Akszanov a Reutersnak azt nyilatkozta, hogy nem igaz a Nikkei állítása.