Élesítették a tartozásmentes adózók listáját

Vágólapra másolva!
Az eredeti menetrendnek megfelelően ma elindult az adóhivatal tartozásmentes adózókat felsoroló listája. Az APEH honlapján elérhetővé vált az az adatbázis, amellyel a köztartozásmentes adózókra kereshetünk rá.
Vágólapra másolva!

Az APEH azokat a cégeket, vállalkozásokat, vállalkozókat veszi fel az adatbázisba, amelyek nem rendelkeznek köztartozással. Az a vállalkozás, amely az összes bevallási és adófizetési kötelezettségének eleget tett, vagy az adóhatóságtól részletfizetésre engedélyt, fizetéshalasztást kapott, tehát nincs aktuális befizetési kötelezettsége, kérheti azt, hogy az adóhivatal vegye fel a köztartozásmentes adózók táborába.

Ha valaki ebben az adatbázisban szerepel, akkor a közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatos kifizetéseknél, már nem kell az adóhivataltól együttes adóigazolást kérnie, mert az a szervezet, amelyik a kifizetést teljesíti, megnézi az adóhivatal listáját. A lista archivált lesz, azaz mindig visszakereshető. Az adóhivatal az új, elektronikus szolgáltatás mellett természetesen megtartja a hagyományos eljárást is, azaz továbbra is kérhető elektronikusan és papíron is adóigazolás.