Vágólapra másolva!
A magyarországi infláció és GDP csökkenés nagyobb kamatvágást követelne meg, azonban a központi banknak a pénzügyi stabilitást is szem előtt kell tartania, különös tekintettel a veszedelmesen széles sávban mozgó forintra - nyilatkozta az fxstreet.com internetes oldalnak Karvalits Ferenc a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja.
Vágólapra másolva!

"A reálgazdasági kilátások és az inflációs ráta további kamatcsökkentést indukálnának. A pénzügyi stabilitás kontrollját azonban nem szeretnénk elveszíteni" - mondta a jegybankár. "A pénzügyi stabilitás szempontjából aggasztó, hogy a hosszantartóan magas kamat rossz hatással lehet a hitelpiaci portfoliókra" - folytatta Karvalits.

Karvalits azt is elmondta, hogy bár az európai hitelpiacokon az elmúlt néhány hétben nőtt a likviditás, a forint még mindig nagyon könnyen ingadozik, ezért a jegybanknak továbbra is óvatosnak kell lenni. A hazai deviza egyébként a januári folyamatos gyengülése után 290-es szintig erősödött, szerdán az eurót a budapesti bankközi devizapiac záráskor 288 forintért jegyezték.

A magyar gazdaságnak nem feltétlenül rossz a gyenge forint, amely a hazai termelőket előnyösebb helyzetbe hozza, és az exportot élénkíti. A jegybank nem is a gyenge árfolyamot, hanem sokkal inkább az árfolyam ingadozását tarja figyelő szemei előtt. Karvalits elmondta, hogy "az árfolyam kockázata egyre súlyosabban érinti a fejlődő piacokat: a térségben egyre erősebb tendencia a tőke kivonulása."

A jegybank november óta 200 bázisponttal csökkentette alapkamatát, ám az még így is magasabb, mint az októberi 300 bázispontos kamatemelés előtt. Az fxstreet.com ara számít, hogy a jegybank február 23-i ülésén nem változtat a magyar alapkamaton. Ezzel ellentétes véleményen vannak a Reuters által megkérdezett elemzők, szerintük az egész közép-európai térségben folytatódik a kamatcsökkentés, hogy az év második felére megkezdődhessen a kilábalás.

A monetáris tanács tagja azt is elmondta, hogy a magas szintű devizaadósság miatt sérülékeny az ország gazdasága, ezért reformok szükségesek. "Fájdalmas idők elé nézünk" - mondta Karvalits Ferenc.