Vita Obama élénkítőcsomagja körül

Vágólapra másolva!
Vezető republikánus politikusok az USA-ban arra figyelmeztettek, hogy Obama elnök több mint 800 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagja pénzügyi katasztrófához fog vezetni.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

"Minden átlag amerikai tudja, hogy nem ez a helyes út. Ezért még drágán meg fogunk fizetni." - fogalmazott Richard Selby republikánus szenátor. A republikánusokat főleg az adósságállomány várható megugrása rémisztette meg.

John McCain, Obama ellenfele az előző évi elnöki választáson, aggodalmát fejezte ki, hogy még az unokái is a mostani csomagot fogják törleszteni. Azt ugyanakkor elismerte, hogy szükség van a javasolt infrastrukturális beruházásokra, de nem ebben a formában. A csomag méretét is túlzottan nagynak tarja, szerinte fele ekkora is elég lenne - írja a CNN.

A kritikákra Lawrence Summers, a Nemzeti Gazdasági Tanács vezetője, így válaszolt a demokraták részéről: "A republikánusok elvesztették a hitelességüket a témában. Azok, akik az előző nyolc évben irányították az országot - abban a nyolc évben, amikor a deficit elérte a több trillió dollárt és a gazdaság gyorsabban omlott össze, mint az elmúlt 50 évben bármikor - nincsenek abban a helyzetben, hogy minket leckéztessenek".

Maga Obama elnök és a Kongresszus demokrata vezetői avval érvelnek, hogy a csomag megállítja az USA gazdaságnak zuhanását. A kiadások nagy részét az infrastrukturális beruházások tennék ki, költenének hosszú távú energiaprojektekre és a megszorult önkormányzatokat is támogatnák.

Ártana a növekedésnek

A kongresszus költségvetési bizottsága szerint a csomag elfogadásával 1,3-3,9 millió munkahelyet lehetne teremteni 2010-re, így 2,1 százalékra csökkentve a várható munkanélküliséget. Hosszú távon (2019-re) viszont csökkenhet a gazdasági növekedés a csomag miatt.

Az élénkítőcsomag megvitatása hétfőn folytatódik a szenátusban. Bár a javasolt lépések közel harmada adócsökkentést eredményezne, ami a republikánusok szívügye, az alsóházi kongresszusban senki se szavazott mellette közülük. A szenátusban viszont már nem lehet teljesen kihagyni őket, minimális támogatásra pár republikánustól is szükség lesz.

Kent Conrad szenátor arra figyelmeztette társait a felsőházban, hogy "ha nem sikerül jelentősen élénkíteni a gazdaságot, akkor a válság csak még rosszabb lesz".