Kedden orosz banktulajdon lesz a Malév

Vágólapra másolva!
A Malév kedden folytatódó közgyűlésén a légitársaság tőkehelyzetének rendezéséről és személyi kérdésekről döntenek.A tőkerendezés módja lehet a 3,6 milliárd forint alaptőke leszállítása, majd az alaptőke felemelése, a légitársaság alapszabályát ebben az esetben módosítani kell - közölte a Malév.
Vágólapra másolva!

A légitársaság rendkívüli közgyűlése január 27-én függesztette fel a munkáját, néhány nappal azt követően, hogy magyar-orosz gazdasági együttműködési kormányközi bizottság társelnöki találkozója után bejelentették: a Malév új közvetett tulajdonosa az orosz állami Vnyesekonombank (VEB) lesz, a magyar légitársaságot pedig az orosz Aeroflottal partnerségben üzemeltetik.

A Malévet finanszírozó, és a privatizációs szerződésben a tulajdonost pénzügyileg garantáló VEB részvétele a Malév válságkezelő intézkedéseiben attól függ majd - mondta Vlagyimir Dmitrijev, a VEB elnöke február 6-án újságíróknak -, "...hogy milyen mértékben kész Magyarország a szimmetrikus részvételre a Malév anyagi helyzetének javításában". Arról, hogy ez miként valósul meg, nincs információ.

A tulajdonosváltás bejelentésekor Veres János pénzügyminiszter annyit mondott az MTI kérdésére válaszolva, hogy a konstrukciót úgy alakították ki - és ezt az orosz fél is tudomásul vette -, hogy a Malév magyar nemzeti légitársaság maradjon, és ne veszítse el európai uniós repülési jogait. A pénzügyminiszter akkor hozzáfűzte: a Malév új, tőkeerős tulajdonosának bevonásához szükséges lépéseket még a légi közlekedési vállalat január 27-i közgyűléséig megteszik.

A 2007 tavaszán lezárult privatizáció eredményeként a Malév több mint 99 százaléka került az AirBridge Zrt. tulajdonába. Ebben a társaságban kisebbségi tulajdonos Borisz Abramovics orosz üzletember, a Malév igazgatóságának elnöke, akit - az igazgatóságban tagságot viselő ikertestvérével, Alexander Abramoviccsal együtt a január 16-án megtartott rendkívüli közgyűlésen hívtak vissza a tisztségéből. Az AirBridge többségi, 51 százalékos tulajdonosa a korábbi információk szerint két magyar magánszemély: Kiss Kálmán és Költő Magdolna.