Keddtől nőnek az orosz kamatok

Vágólapra másolva!
Oroszország központi bankja keddtől ismét magasabb kamatokat számol: az emelés mértéke általában 100 bázispont és célja ez alkalommal is elsősorban a rubel árfolyamesésének megállítása.
Vágólapra másolva!

A döntés eredményesnek tűnik, mert 11 napos lejtmenet után a rubel árfolyama emelkedett a bank hétfői bejelentése után. Az egynapos repo minimumkamata 9-ről 10 százalékra megy fel, a hetes repo kamata 12 százalék lesz, miként a lombardkamat is. Egy hét alatt a második kamatemelésről döntött a bank, november óta a negyedikről.

Az orosz jegybank az infláció ütemén is lassítani szeretne, ami a nemzeti pénz fokozatos leértékelése miatt az utóbbi időben erőre kapott. Elemzői becslések szerint az idei év első két hónapjában 4 százalékot is elérhet a fogyasztói áremelkedés. Oroszországnak - véleményük szerint - még további kamatemelésre lesz szüksége, hogy "hitelessé" váljon a rubellel kapcsolatos új politikája.

A rubel mentésére egyébként a hírek szerint Oroszország az elmúlt mintegy fél év alatt összesen körülbelül 200 milliárd dollárnyit áldozott, tartalékai mintegy harmadát élhette fel ezzel.