Gyurcsány: átfogó adóreform készül

Vágólapra másolva!
Az elmúlt húsz év legátfogóbb adó- és járulékreformja készül - mondta újságírói kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc Budapesten hétfőn.
Vágólapra másolva!

Nem 1-2 százalékos módosítgatás, hanem átfogó reform lesz, melynek nyomán alig marad olyan része az adórendszernek, amely ne módosulna. Változik a struktúra, a mértékek és a filozófia is - jegyezte meg a kormányfő.

Az egyik internetes portálon hétfőn ismertetett adócsomag szerint - amelyre a pénzügyi tárca szóvivője úgy reagált, hogy a Pénzügyminisztérium több adóváltozatot készít a kormány számára, és döntés még nincs - hat százalékponttal csökken a munkáltatók által fizetendő járulék, de két és félszeresére, 5100 forintra emelkedik a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho). Megszűnik a céges különadó, miközben 19 százalékra emelkedik és szélesebb alapra helyeződik a társasági nyereségadó. Szintén 19 százalék lesz az alsó személyijövedelemadó-kulcs, és hárommillió forinttól a 38 százalék lesz felső kulcs.

Újságírói kérdésre a miniszterelnök azt mondta: az internetes újság egy munkaanyagból dolgozott, amely még korántsem végleges, de a vasárnapi kormányülésen várhatóan megszületik a döntés az adó- és járulékreform ügyében.