Alig nőtt a Zwack profitja

Vágólapra másolva!
A Zwack Unicum Nyrt. a 2008-2009-es üzleti évének első háromnegyed évében 2,943 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 1,31 százalékkal haladja meg a bázisidőszak adatát - közölte a társaság gyorsjelentésében hétfőn. A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti, nem auditált eredménykimutatás alapján a társaság bruttó árbevétele 0,48 százalékkal nőtt, 26,066 milliárd forintot ért el.
Vágólapra másolva!

A jövedéki adóval csökkentett nettó értékesítés 17,401 milliárd forint volt, ami 0,52 százalékkal haladja meg a bázist. A gyorsjelentés szerint a második negyedév jelentős, 10 százalékot meghaladó növekedése után a harmadik negyedévben 5 százalékkal csökkent a társaság árbevétele.

A kiskereskedelmi partnerek a pénzügyi válság hatására már a szezonban is jelentősen szigorították készletezési politikájukat. Elsősorban ezzel indokolható a forgalmi visszaesés, fogyasztói oldalról még nem volt érezhető jelentősen a válság hatása. Ennek megjelenésére 2009-ben számít a Zwack.

Az export árbevétel 1,170 milliárd forint volt a kilenc hónap alatt, ez 21,8 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi exportteljesítmény, és megközelíti a tavaly egész éves export forgalmat. A jelentés szerint a harmadik negyedév önmagában enyhén elmaradt a bázistól. Az Egyesült Államokba újabb kiszállítás ebben a negyedévben nem történt, mivel az első kereskedelmi feltöltéshez szükséges mennyiséget a második negyedévben már kiszállították. A jelentősebb exportpiacok közül Romániában és Szlovákiában továbbra is 10 százalékot meghaladó növekedést ér el a társaság, Németországban 5 százalékos a növekedés. Az olasz piacon azonban 8 százalékos volumen-visszaesést könyveltek el.

A cég adózás előtti eredménye 3,961 milliárd forint, ez 2 százalékkal magasabb a bázisnál, és meghaladja az időarányos terveket.

A belföldi értékesítésen belül a saját termelésű termékek forgalma az egy évvel korábbi szinten maradt. A belföldi prémium termékek árbevétele megegyezett a bázis időszakival, a minőségi termékek forgalma 3,5 százalékkal haladja meg az előző évit, míg a kommersz termékek árbevétele 3 százalékkal csökkent.

A társaság pénzügyi eredménye 30 százalékot meghaladóan nőtt a bázis időszakhoz képest. Ez részint a nagyobb szabad pénzeszközállomány, részint a magasabb betéti kamatszint következménye - olvasható a jelentésben.