Vágólapra másolva!
A gazdasági válság miatt Szlovákiában közel egy évtizede nem látott visszaesést produkált az ipar.
Vágólapra másolva!

Szlovákiában az ipari termelés 16,8 százalékkal esett vissza decemberben. Ez a legnagyobb éves szintű visszaesés azóta, hogy a jelenlegi számítási módszert alkalmazzák 1999-től.

A Reuters gazdasági hírügynökség által megkérdezett elemzők mérsékeltebb hanyatlást vártak, a konszenzus 10 százalékos csökkenést valószínűsített. "A decemberi szám összhangban áll a környező országok, Csehország, Lengyelország és Magyarország adataival" - mondta a Tatra Banka egyik elemzője. Juraj Valachy szerint a januári szlovák adat még rosszabb lesz. (A magyar ipar a szlováknál is rosszabbul szerepelt decemberben, az éves szintű csökkenés bőven meghaladta a 20 százalékot.)

Szlovákia gazdasága megszenvedi a globális válságot, miután főbb exporttermékei, az autók és televíziókészülékek iránt mérséklődik a kereslet. Decemberben a járműipari termelés 35,7 százalékkal esett éves szinten a novemberi 16,9 százalék után. Az elektronikai ipar decemberi termelése pedig 12,2 százalékkal süllyedt éves szinten A Szlovákiában működő három nagy autógyártó, a német Volkswagen, a dél-koreai Kia és a francia PSA Peugeot Citroen idei termelése 18-25 százalékkal eshet, mert a fő felvevő, nyugat-európai piacon mérséklődik a kereslet.