New Yorkban rossz hírnek is tudnak örülni

Vágólapra másolva!
Jelentős erősödéssel, közel napi csúcson zártak a vezető Wall Street-i tőzsdemutatók pénteken. A jelenség oka paradox módon egy kimondottan kedvezőtlen hír.
Vágólapra másolva!

A technológiai papírok teljesítményét tükröző Nasdaq Composite index 2,9 százalék (45,47 pont) erősödéssel 1591,71 ponton fejezte be a napot New Yorkban. A vezető ipari részvények Dow Jones Industrial Average (DJIA) mutatója 8280,59 ponton zárt 2,7 százalék (217,52 pont) növekedéssel. Ugyanekkora mértékű volt az S&P 500 index nyeresége.

Az emelkedés oka, hogy a vártnál is kedvezőtlenebb amerikai makrogazdasági és vállalati adatok alapján a befektetők szerint immár elkerülhetetlen a döntés a gyors kormányzati beavatkozásról, a gazdaság élénkítéséről.

Januárban a kormány adatai szerint 598 ezer munkahellyel lett kevesebb az Egyesült Államokban. A Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 525 ezer munkahely megszűnésére számítottak. Az amerikai recesszió kezdete, 2007 óta 3,6 millió ember került utcára az Egyesült Államokban.

A Dow Jones 30 papírja közül 29 pluszban fejezte be a napot. A Bank of America emelkedett a leginkább, 27 százalékkal, miután a pénzintézet bejelentette, hogy nincs szüksége további állami segítségre. A Citigroup és a JP Morgan is 10 százalék fölötti nyereséggel zárt - írta a Bloomberg hírügynökség.

Hogy mégsem olyan rózsás a helyzet, jól mutatja, hogy az előrejelzések szerint az S&P 500 mutató félezer vállalata az idén 13,3 százalékkal kevesebb osztalékot fog kifizetni a korábbinál, ami a legnagyobb csökkenés lenne 1942 óta - hívta fel a figyelmet a MarketWatch.

A rossz fejleményeket gyarapította még a News Corp és az Aon Corp rossz negyedéves adata. Rupert Murdoch médiavállalata történetének legnagyobb időszaki veszteségét szenvedte el, a világ legnagyobb biztosítási brókercége pedig bevételcsökkenésről számolt be.

Az energetikai ágazat papírjait a kőolaj árának az esése húzta lefelé. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 1,00 dollárral 40,17 dollárra hanyatlott a New York-i árupiacon (NYMEX) márciusra.