New York lábra kapott

Vágólapra másolva!
A szerdai közepesen enyhe esés után tegnap emelkedéssel, közel napi csúcson zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók.
Vágólapra másolva!

Az információtechnológiai és a pénzügyi papírok rallyja húzta izmos nyereségbe az amerikai ipari indexet, a Dow Jones-t (DJIA). A mutató csütörtökön 1,3 százalékkal hízott. A DJIA napi legnagyobb nyeresége 130 pont, legnagyobb vesztesége 112 pont volt. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 2,0 százalék (31,19 pont) növekedéssel 1546,24 ponton fejezte be a napot. A Standard & Poor's 500 index 1,6 százlékkl vastagodott.

Napközben még a veszteséges oldalon álltak a tőzsdemutatók több kedvezőtlen amerikai makrogazdasági hírre.
Egy csapásra változott az addigi borúlátó hangulat azokra a piacokon elterjedt hírekre, miszerint Obama amerikai elnök által szorgalmazott bankmentő csomag felfüggeszthet egy fontos könyvelési szabályt.

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a piaci áron könyvelt (mark-to-market) vagyonokról van szó, amelyeket aktuális piaci értéken tartanak nyilván. Emiatt a pénzintézetek több milliárd dollár értékben voltak kénytelenek leírni könyveléseikben értékpapírokat. A hírre több pénzintézet addig gyengülő árfolyama nyereségbe csapott át. A Bank of America árfolyamvesztesége is a minimálisra mérséklődött. Napközben a banki részvényár 1984 óta legalacsonyabb szinten volt.

Napközben rontott a befektetői hangulaton az az adat, amely szerint a várakozásoknál jobban nőtt és 26 éves csúcsra emelkedett a múlt héten az Egyesült Államokban a munkanélküli segélyért először folyamodók száma: szezonális kiigazítással 626 ezerre, az előző heti felülvizsgált 591 ezerről. Az elemzők csak 583 ezer új munkanélkülit vártak. Kedvezőtlenül fogadta a piac azt is, hogy a decemberi új gyáripari megrendelések a vártnál nagyobb mértékben csökkentek decemberben az Egyesült Államokban.

Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,2810 dollárra gyengült a szerda késő esti 1,2845 dollárról (-0,27 százalék). A dollár 91,21 jenre erősödött az előző napi 89,41 jenről (+2,01 százalék). New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, februári határidőre 12,0 dollárral 913,60 dollárra nőtt.