Megállhat a hitelfelvétel szigorítása

Vágólapra másolva!
A mostani negyedévben várhatóan már kevésbé szigorítják a kereskedelmi bankok a vállalati és a lakossági hitelezés feltételeit az euróövezetben, mint a tavalyi utolsó negyedévben - közölte januári felmérésének eredményét pénteken az Európai Központi Bank (EKB).
Vágólapra másolva!

Tavaly év végéig hat negyedéven át nehezítették a hitelbírálatot a bankok, azóta, hogy 2007 nyarán megkezdődött az amerikai ingatlanpiaci összeomlás. Az elemzők ma még nem tudják eldönteni, hogy az amerikai piac okozta ijedtség nyomán, az akkor még közkeletűen "nem elsőrendű válságnak" nevezett eseménysorban a bankok e viselkedése következménye, vagy inkább okozója volt-e a nemzetközivé dagadt pénzügyi válságnak, amely végül teljesen elsőrendű gazdasági válsághoz vezetett.

A múltat elemezve a bank szakértői megállapították, hogy a tavalyi utolsó negyedévben, az egészében rosszabbodó összképen belül, a nagyvállalatok hitelfinanszírozásának feltételei stagnáltak, miközben - némiképp ellentétben a kormányok meghirdetett szándékával - a kisvállalatok hitelbírálati feltételei szigorodtak, és a lakossági hitelezés feltételei még jobban szigorodtak. A lakossági fogyasztás az elmúlt tíz-tizenöt évben, jobb időkben is már hagyományosan a GDP-növekedés mostohagyereke volt Nyugat-Európában a keresleti oldali források között, ez folytatódott a mostani, rossz időkben is annyiban, hogy a lakosság megint rosszabbul járt, mint a vállalatok. Az EKB elemzéséből az is kiderül, hogy a hitelezést nem csak a pénzüket féltő bankok növekvő szigora lassította, hanem a hitelkereslet is számottevően csökkent.