Korrigált az OTP, emelkedett a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,95 pontos, 1,14 százalékos emelkedéssel, 11.824,23 ponton zárt pénteken.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 11,4 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest.

A Mol 2,1 százalékkal 9750 forintra erősödött, 2,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 3,6 százalékkal 2321 forintra nőtt, forgalmuk 6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 571 forintot ért, forgalma 1,3 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 0,3 százalékkal 28405 forintra - a blue chipek közül egyedül - csökkent, a részvények forgalma 1 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 1450,28 ponton zárt pénteken, ez 6, pontos, 0,4 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

A vártnál rosszabb amerikai makrogazdasági adatok ellenére emelkedtek a piacok - mondta Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője. Hozzátette, hogy az amerikai részvénypiacok jó csütörtöki teljesítménye "átragadt" Európára, így Magyarországra is.

Varjú Péter, az Erste Bank üzletkötője azt mondta, hogy bár rosszabb lett a várnál az amerikai munkanélküliségi adat, ez csak nagyon rövid ideig éreztette hatását, a piacok hamar "felálltak".

Az Egyesült Államokban 598 ezer munkahely szűnt meg az idén januárban - tette közzé pénteken a munkaügyi minisztérium. Ilyen sokan legutóbb 1974 decemberében veszítették el állásukat. Talán éppen azért kezdtek a rossz adatok ellenére emelkedni a piacok, mert a befektetők egyre kevésbé tartják elképzelhetőnek, hogy Barack Obama amerikai elnök ne lépjen komolyat a válság kezelésére.

A két üzletkötő egyetértett abban, hogy megszűnt a korábban tapasztalt erőteljes eladói nyomás. Sőre Balázs elképzelhetőnek tartotta, hogy jövő héten folytatódjon az emelkedés.