Pozitív a 2008-as cseh kereskedelmi mérleg

Vágólapra másolva!
A cseh külkereskedelem a tavalyi évet 69,4 milliárd koronás többlettel zárta. Ez 18,5 milliárd koronával kevesebb, mint 2007-ben - közölték csütörtökön a cseh statisztikai hivatalban.
Vágólapra másolva!

Decemberben, tehát a tavalyi év utolsó hónapjában a cseh külkereskedelem 11,8 milliárd koronás hiánnyal zárt, ami éves mértékben kilenc milliárd koronás mínuszt jelent.

Az egyelőre még nem végleges adatok szerint decemberben a kivitel 13,4 százalékkal csökkent, míg a behozatalnál a csökkenés 8,2 százalékos volt. 1994 óta azonban ez volt a legnagyobb éves csökkenés a cseh külkereskedelemben decemberben - állítja a statisztikai hivatal.

Rámutat: az utóbbi három hónapban egymás után csökkent a kivitel és a behozatal is, ami egyértelműen a jelenlegi nemzetközi gazdasági válság következménye. Az sem mellékes, hogy a legutóbbi decemberben két munkanappal több volt, mint 2007-ben.

Ugyanakkor a korona mérsékelt erősödése következtében az euróval szemben euróban valamivel kisebb volt a külkereskedelmi adatok csökkenése. Euróban számítva a kivitel 12,8 százalékkal, míg a behozatal 7,5 százalékkal csökkent.

Az amerikai dollárhoz viszonyítva a korona mérsékelten gyengült. A külkereskedelmi adatok dollárban számítva: kivitel 19,8 százalékos, behozatal 15 százalékos csökkenés.