Nem változott az EKB alapkamata

Vágólapra másolva!
Az elemzők várakozásainak megfelelően 2 százalékon hagyta irányadó kamatát az Európai Központi Bank (EKB).
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Az EKB legutóbb januárban csökkentette 50 bázisponttal a mostani 2 százalékra az irányadó kamatot, összességében pedig az elmúlt négy hónapban az eurózónában érvényes kamatszintet a felére vágta.

Az elemzők azt várják, hogy a következő kamatvágásra márciusban kerül sor. Trichet bankelnök maga is közvetve erre utalt a januári kamatmérséklést követő sajtótájékoztatóján, mondván: A következő, februári értekezletünk túl közel van, nem ígérkezik fontosnak (pénzügy)politikai döntés számára, úgyhogy a következő fontos értekezletünk a márciusi lesz, amikor már az új előrejelzések lényeges elemei is rendelkezésre fognak állni. - Majd meglátjuk, mit teszünk márciusban - mondta Trichet, de egészen nyíltan hozzátette: - Nem mondtuk, hogy ez a határ, és nem megyünk tovább. A kamatszint most történelmileg nagyon alacsony, de nem mondom, hogy ez a lehető legalacsonyabb.

Ugyan az eurózóna példátlanul alacsony szintű inflációja lehetővé tette volna a hitelek árának további csökkentését, azt az EKB a helyzet biztosabb megítélésének szándéka, óvatossága, meg vélhetően az euró gyengélkedése miatt is inkább későbbre halasztotta. Más kérdés, hogy - mint a szakértők mondják - az euró árfolyamjavulása a kamatszint változatlanul hagyása ellenére sem várható.

Mélyponton az infláció, gyengül az euró

Januárban az eurózónában az infláció 10 évi mélypontra esett, a fogyasztói árak éves szinten 1,1 százalékkal emelkedtek, decemberhez képest viszont 1,6 százalékkal csökkentek.

Az euró az elmúlt napokban esett (a dollárhoz és a jenhez képest), miközben az idei év eddig eltelt időszakában 8 százalékkal csökkent az árfolyama. Újabban az eurózóna valutája a kelet-és közép-európai valuták - főként az orosz és a kazah pénz esésére reagált -, mivel egy erőteljes kelet-európai visszaesés érzékenyen érinthetné az eurózóna gazdaságait is. A Fitch hitelminősítő szerdán rontotta le Oroszország hitelbesorolását, a kazah központi bank pedig szintén szerdán 18 százalékkal értékelte le a helyi valutát. Ezek az események euró eladásokat, illetve jen vásárlásokat váltottak ki.

Az euró szerdán mintegy 1,4 százalékkal gyengült, csütörtökön tőzsdenyitáskor 1,2834 dolláron állt, 17 centtel gyengült a szerdai későihez képest. A kamatdöntés előtt árfolyama 1,2856 dollár volt.