Csütörtökön megpihenhet a forint

Vágólapra másolva!
Szerdai záró árfolyama közelében 297,60 forinton nyitott az euró a budapesti bankközi devizapiacon. A szerdai erősödés után csendes, nyugodt kereskedés jöhet.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A forint szerdán 294-ig is erősödött az euróval szemben, majd utána valamivel gyengébben zárt, de még így is jelentős mértékben erősödött. Gondi Istvan, a Raiffeisen elemzője szerint ennek lehet az oka profitrealizálás (akik 280 környékén vették, azok most eladták az eurót), de az erősödés picit "intervenció-szagú" is - utalt a szakértő arra a lehetőségre, hogy az MNB is vásárolhatott forintot a piacon.

A tegnapi erősödés után ma megpihenhetnek a nehézfiúk, így a mostanában megszokott 10 forintos napi kereskedési tartomány helyett csütörtökön lehetséges, hogy szűkebb sávban 295 és 300 között fog ingadozni az árfolyam.

Tartósan gyenge maradhat a hazai deviza

Hosszabb távon Gondi István elképzelhetőnek tartja, hogy a forint tartósabban is marad ingázni 300 körül, mivel az országban "még mindig nincs Kánaán".

Az idén akár az év egészében 300 forint körüli, vagy a feletti euró árfolyamra kell felkészülni, a forint erősítésére a jegybanknak nincs, vagy alig van eszköze - fejtette ki Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője csütörtökön Budapesten.

A régióban nem is a leggyengébb

A Portfolió gazdasági portál által rendezett konferencián a szakember kifejtette: a forint gyengülése a régiós trendbe illeszkedik, ezért sem lehet jegybanki eszközökkel megállítani, legfeljebb mérsékelni. A kelet-közép-európai devizák reál-leértékelődése segítheti ugyan ezen országok versenyképességének növekedését, de vélhetően további külső segítségre van szükségük - az IMF-től, vagy más szervezettől - ahhoz, hogy gazdaságaik megerősödjenek.

Martin Blum, az Unicredit ügyvezettő igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a forint a lengyel devizához képest az elmúlt időszakban túlteljesítő volt, erősödött is, és a cseh koronával szemben is csak kissé gyengült. Az euróhoz képesti gyengülése azonban a magas devizaállomány miatt jelent problémát. Ugyanakkor úgy vélte, már mutatkoznak a stabilizálódás jelei, ami csökkentheti a nyomást a régiós devizákon és növeli a jegybank mozgásterét.