Depressziós brókerek és zuhanó OTP

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 199,43 pontos, 1,68 százalékos csökkenéssel, 11 691,28 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 10,2 milliárd forint volt csütörtökön, a vezető részvények egyaránt veszítettek értékükből az előző napi záráshoz képest.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A kereskedés során a BUX gyengülésének mértéke megegyezett a régiós indexek mozgásával, azonban a magyar börze zárása után a nemzetközi piacok látványos szárnyalásba kezdtek, ami jó jel a pénteki kereskedésre nézve.

Varjú Péter, az Erste befektetési üzletkötője kiemlete: a csütörtöki kereskedésben a Mol és az OTP árfolyamának gyengülése megtorpant egy erős ellenállási szintnél, amely után újra növekedhet a két papír a következő napokban. Varjú Péter hozzátette: amennyiben azonban a következő kereskedési napon az OTP árfolyama áttöri a jelenleg erős támaszt jelentő 2200 forint körüli szintet, izgalmas nap lehet a pénteki a bankpapír számára.

A vezető részvények mindegyike veszteséggel zárta a csütörtöki napot: a legnagyobb esést az OTP-részvények árfolyama könyvelte el 5,1 százalékkal, 2240 forintra. A Mol árfolyama 0,5 százalékkal 9550 forintra csökkent, a Richter 28 500 forinton, 0,9 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 571 forinton, 1,2 százalékkal alacsonyabban zárt a szerdainál.

A BÉT heti esése valószínűleg kapcsolatban van a Közép-Kelet-Európáról egyre borúsabb képet festő prognózisokkal, melyek a hét folyamán láttak napvilágot. Egyre több elemző gondolja úgy, hogy a térségben a recesszió mélyebb lesz a vártnál, a kilábalás pedig hosszú és fájdalmas lesz. Csányi Sándor a Figyelőnek adott interjújában elmondta, hogy csak 2011-re számít arra, hogy az ország újra növekedési pályára kerül.

Ennek tükrében a Nyugatról érkezett jó hírek hatása eltompult. Az amerikai termelékenység a várt háromszorosával nőtt, az EKB és a Bank of England kamatdöntése megfelelt a vártnak. Míg Nyugaton a céges hírek dominálnak, a budapesti tőzsdére a depresszió jellemző.

Mivel a hazai tőkepiacot nem specifikus információk mozgatták, törvényszerű, hogy az OTP bukta a legnagyobbat, hiszen a külföldi tőke nagy része a bankpapírban fekszik. Menekülési pánik jelét egyébként a részvényszekció forgalma nem mutatja: a 10,4 milliárdos forgalom elmarad az éves 13,7 milliárd forintos átlagtól.