Borúlátóak az európai brókerek

Vágólapra másolva!
A nyugat-európai részvénypiacokra csütörtökön többnyire visszaköltözött a rosszkedv, csak Frankfurt úszta meg az általános visszaesést.
Vágólapra másolva!

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 2 százalékos veszteséggel kezdte a napot, és előzetes adat szerint 0,3 százalékos veszteséggel 808,87 ponton végzett, 2,78 százalékkal alacsonyabban az év végi értékénél.Csütörtökön a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 előzetes adat szerint 15,37 pontos, 0,36 százalékos veszteséggel 4213,23 ponton zárt, 4,98 százalékkal alacsonyabban, mint év végén. Tavaly 31,33 százalékot vesztett.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 13,78 pontos, 0,31 százalékos nyereséggel 4506,57 ponton végzett, 6,31 százalékkal az év végi értéke alatt. Tavaly 40,37 százalékot vesztett.Párizsban a CAC-40 19,32 ponttal, 0,63 százalékkal 3049,67 pontra süllyedt, 5,23 százalékkal elmaradva az év végi értékétől. Tavaly 42,68 százalékot vesztett.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a DJIA 0,47 százalékos, az S&P 500 0,77 százalékos, a Nasdaq piac összetett mutatója 1,22 százalékos nyereségben volt.

Több pénzintézet, közte a Swiss Re viszontbiztosító és a Deutsche Bank kiábrándító eredménybeszámolói és előrejelzései figyelmeztették a befektetőket arra, hogy ha látszik is talán a fény az alagút végén, az alagút vége még messze van. A Swiss Re 28 százalékot, a Deutsche Bank 4,5 százalékot vesztett, a bankrészvények általában 5-6,5 százalék között olcsóbbodtak.

A fényt szerdán az euróövezeti szolgáltatói beszerzőmenedzser-mutatók jelezték: az ágazat teljesítményének csökkenése januárban lassult. Csütörtökön azonban az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet sajtónyilatkozatában megismételte, hogy "az euróövezet és fő kereskedelmi partnerei jelentős gazdasági visszaesés elnyúló időszakán mennek keresztül". Nem segített a piacoknak, hogy bevált a várakozás, az EKB csütörtökön valóban nem csökkentette tovább alapkamatát, igaz, az sem segített, hogy a Bank of England újabb fél százalékos enyhítéssel 1 százalékos rekord mélységbe.

Veszített értékéből az euró

Az értéktőzsdék nyitásakor az euró 1,2839 dollár volt vételi oldalon a londoni bankközi devizapiacon, tőzsdezárás után 1,2832 dollárnál tartott, 0,0013 dollárral olcsóbban a szerdai későinél, 8,20 százalékkal gyengébben a dollárhoz képest, mint év végén.

A hét elején a dollár kissé gyengült, mert a vártnál jobb amerikai lakáspiaci adatok miatt enyhült a kereslet az amerikai kincstárjegyre. Az euró viszonylagos erősödése azonban már szerdán elenyészett.

Az euró továbbra is gyenge, a romló gazdasági előrejelzések, egyes euróövezeti tagok hitelminősítői leértékelése és a márciusban biztosan folytatódó EKB-kamatcsökkentés kilátása miatt.

Az euró gyengülését a dollárral szemben azonban fékezik a rendszerint rossz amerikai makroadatok, és az, hogy kongresszusi vitában késlekedik Barack Obama elnök gazdasági mentőprogramja. Így a devizapiaci mozgásokból főleg a japán jen profitál.Az euró tavaly 4,27 százalékkal olcsóbbodott a dollárhoz képest.