Drágultak a New York-i részvények

Vágólapra másolva!
Nyereségen álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók a csütörtöki kereskedés leállítása előtt négy órával. Közép-európai idő szerint 18 óra körül a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 19,94 pont növekedéssel 1534,99 ponton volt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8007,71 ponton állt 51,05 pont erősödéssel.
Vágólapra másolva!

Röviddel korábban még a veszteséges oldalon álltak a tőzsdemutatók több kedvezőtlen amerikai makrogazdasági hírre. Egy csapásra változott az addigi borúlátó hangulat azokra a piacokon elterjedt hírekre, miszerint Obama amerikai elnök által szorgalmazott bankmentő csomag felfüggeszthet egy fontos könyvelési szabályt.

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a piaci áron könyvelt (mark-to-market) vagyonokról van szó, amelyeket aktuális piaci értéken tartanak nyilván. Emiatt a pénzintézetek több milliárd dollár értékben voltak kénytelenek leírni könyveléseikben értékpapírokat.

A hírre több pénzintézet addig gyengülő árfolyama nyereségbe csapott át. A Bank of America árfolyamvesztesége a felére mérséklődött. Napközben a banki részvényár 1984 óta legalacsonyabb szinten volt.

Napközben rontott a befektetői hangulaton az az adat, amely szerint a várakozásoknál jobban nőtt és 26 éves csúcsra emelkedett a múlt héten az Egyesült Államokban a munkanélküli segélyért először folyamodók száma: szezonális kiigazítással 626 ezerre, az előző heti felülvizsgált 591 ezerről. Az elemzők csak 583 ezer új munkanélkülit vártak.

A decemberi új gyáripari megrendelések a vártnál nagyobb mértékben csökkentek decemberben az Egyesült Államokban.