Akciós banánt és autóturizmust hozott a gyenge forint

Vágólapra másolva!
Jelentősen gyengült az elmúlt hónapokban a forint, ez pedig gátat szab az importtermékeknek, viszont az exportőrök tapsolhatnak. Drágább a déli gyümölcs, viszont külföldön olcsóbb a magyar autó. Jönnek a gyenge forint következményei.
Vágólapra másolva!

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára arról számolt be, hogy bár még nem tudni, mennyivel, de az biztos, hogy csökkent a magyarországi multik importkészsége. A termékek árában ez azonban csak akkor jelentkezik, ha a forint tartósan gyenge marad. Kivételt képez a déli gyümölcs, amelynek árában már most jelentős drágulás tapasztalható, olyannyira, hogy aíz áruházak akciós banánnal csalogatják vásárlóikat - írja a Népszabadság.

Az importcikkek esetében azonban több mechanizmus is védi a fogyasztókat a gyenge forint okozta árrés rájuk hárításától, a legtöbb áruházlánc ugyanis árfolyam-garanciával köti hosszabb távú üzleteit. Ráadásul az unión belül a nagy beszerzőtársaságok jelentős árumozgással igyekeznek csillapítani az árak instabilitását.

Ágazatonként változó hatás

Közben a hazai mezőgazdasági termelők dörzsölik a tenyerüket. A hazai tej és hús konkurenciája egyaránt gyengül, hiszen a külföldi áru beszerzését megdrágítja, hogy ugyanannyi eurós áron is csak több forintért lehet hozzájutni, bár ez a hatás ágazatonként változó mértékben érvényesül.

A tejtermelők helyzete nem javult jelentősen, hiszen a szlovák tej az alacsonyabb adók és a kisebb előállítási költség miatt még így is olcsóbb a magyarnál.

Jól jártak viszont a sertéstenyésztők. Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének Elnöke elmondta, hogy a sertés iránti kereslet karácsony után visszaesett, így legalább 30 forintos áresés sújtotta az ágazat szereplőit. A gyenge forint azonban 10-15 forinttal tornászta vissza a hús kilónkénti árát. Ráadásul a vágóhidak egyre inkább keresik a magyar sertést.

Magyar sertésexport és szlovák "autóturizmus" jöhet

Az ágazat a gyenge forintból már az exportot is erősítheti. Szerbiában például az ottani áraknál 30-40 százalékkal olcsóbb magyar sertéshús miatt a kormány magyar sertéshús vásárlásán gondolkodik - mondta Slobodan Milosajavics mezőgazdasági miniszter.

Egy másik szomszédunk, Szlovákia a magyar autóárakra "bukik". Egyre többen jönnek Magyarországra autót venni, mert a gyenge forint miatt euróban számolva olcsóbb a hazánkban vett autó. Egy Citroen Grand C4 Picasso például 5000 euróval olcsóbb nálunk, mint Szlovákiában - írja a Napi Gazdaság.