Átírta a terveit a Suzuki

Vágólapra másolva!
A Suzuki japán autóipari vállalat egyharmaddal kisebb működési eredményt vár a márciussal záruló pénzügyi évben a világszerte visszaeső autóeladások és az erősebbé vált jen hatására. A negyedik legnagyobb japán autóipari cég ennek ellenére eredményesen zárhatja az üzleti évet - közölték csütörtökön Tokióban.
Vágólapra másolva!

A Suzuki vetélytársaihoz képest azért van kedvezőbb helyzetben, mivel gépjárműinek felét Japánban és Indiában értékesíti, vagyis a dollár árfolyamcsökkenésének hatását kevésbé érzi meg. Emellett az indiai autópiac csökkenése nem olyan mértékű, mint az európai vagy az amerikai piacé.

A Suzuki 67 milliárd jenes (750 millió euró) működési eredményt vár a márciussal záruló üzleti évben a korábban jósolt 100 milliárd jennel szemben. Az adózott eredményt 22 milliárd jenre várja, szemben a korábbi prognózisban szereplő 60 milliárd jennel.

Az október-december közötti negyedévet a japán gyártó 5,8 milliárd jenes működési eredménnyel zárta. Egy évvel korábban még 38,3 milliárd jenes működési eredményt könyvelhetett el. A negyedévet 12,6 milliárd jenes veszteséggel zárta le, szemben az egy évvel korábbi 21,6 milliárd jenes adózott eredménnyel.

A társaságnál azt is közölték, hogy a japán üzemekben foglalkoztatott mintegy 16 ezer dolgozóból 10 ezer fizikai és irodai alkalmazottnak az üzleti év végéig néhány napig otthon kell maradnia csökkentett fizetés mellett. Ezenkívül leszállítják a vezetők fizetését is.

A Magyar Suzuki Zrt.-nél korábban azt közölték, hogy december elejétől február közepéig 1200 fővel csökkentik a dolgozók létszámát. A társaság a kereslethez alkalmazkodva csökkentette a termelési terveit. Tavaly 280 000 gépjárművet gyártottak, az idei gyártási terv pedig egyelőre 200-210 ezer gépkocsi, azonban piaci fejleményeket követve a terveket havonta felülvizsgálják.