A kormányhoz fordulnak a BorsodChem dolgozói

Vágólapra másolva!
Aláírást gyűjt a BorsodChem Zrt. (BC Zrt.) Kazincbarcikai Vegyész Szakszervezete a társaságnál bejelentett drasztikus létszámleépítés miatt, az aláírásokkat a Miniszterelnök Hivatalhoz fogják eljuttatni, hogy kormányzati segítséget eszközöljenek ki - mondta Eördöghné Pataki Irén, a szakszervezet elnöke az MTI-nek csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Közölte: azt várják a kormányzattól, "találják meg annak a módját és eszközét, hogy a munkahely megmaradjon, a válság miatti átmeneti kényszerlépés, a létszámelbocsátás ne történjen meg".

Emlékeztetett: a társaság kedden tájékoztatta a szakszervezetet a gazdasági válság okozta nehézségek miatt szükségesnek ítélt 550 fős elbocsátásról. A szakszervezet levélben fordult segítségért a kormányhoz, az észak-borsodi város vezetéséhez és a térség országgyűlési képviselőihez.

A szakszervezeti vezető rámutatott: a BC Zrt. külföldi tulajdonlásban lévő cég és jól prosperáló vállalat, de a válság okozta nehézségek miatt létszámleépítésre kényszerült. Az elmúlt években is számos alkalommal fordultak a problémáik miatt a kormányzathoz, így például a magas energiaárak, az elégtelen szén-dioxid-kvóta tekintetében, amely különösen nehezíti a helyzetüket.

A BorsodChem több beruházást is betervezett már, de ezek kivitelezése is nehézségbe ütközik, így van olyan, amelyiket átütemeznek, és van, amelyik lassabban készül el. Ezáltal nemcsak a BorsodChem Zrt. 550 dolgozója került veszélybe, hanem a kivitelező vállalatok munkavállalói is - fűzte hozzá a Kazincbarcikai Vegyész Szakszervezet elnöke. Hozzátette: a bejelentetteken túl újabb tíz ember kapta meg felmondását, ők nem a BorsodChem munkatársai voltak, hanem a vegyipari vállalat területén működő egyik kft. dolgozói.