Credit Suisse: jó üzletet kötött a Mol

Vágólapra másolva!
A Credit Suisse-nek tetszik a Mol horvát kormánnyal kötött, az INA sorsát érintő megállapodása. A bank legfrisebb elemzése a magyar olajpapír jelenleg bőven 10 ezer forint alatt járó árfolyama megduplázódhat.
Vágólapra másolva!

Jó lépés volt a Mol részéről, hogy megállapodott a horvát kormánnyal az INA jövőjét érintő kérdésekről - vélik a Credit Suisse elemzői. A svájci óriás bank szakértői szerint a magyar olajtársaság vonzóbb, attraktívabb célpont lett, mert stragégiai szempontból stabilabbá válik a helyzete a régiós piacon.

Kedvező lehet továbbá a gázpiaci liberalizáció az országban, a 2010 és 2014 között várható piacnyitás ugyanis lehetőséget teremt a növekedésre. Az elemzés továbbra is felülsúlyozásra ajánlja a csütörtök kora délután 9540 forintos árfolyamon forgó Mol-papírokat, amely célárfolyamát 20 680 forintban állapították meg. Vagyis, ha az elemzőknek igazuk lesz, akkor több mint duplájára emelkedhet az olajpapírok ára.

A Mol és a horvát kormány illetékesei Zágrábban múlt pénteken írták alá az egyezséget, amely szerint az INA leválasztja a gázkereskedelmi és földalatti gáztárolási tevékenységét, és 514 millió kunáért (mintegy 20,5 milliárd forint) 2009. július 1-jével eladja a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Plinarco cégnek. Az INA 47,15 százalékát birtokló Mol ezzel a horvát társaság évről évre jelentős veszteséget termelő tevékenységétől szabadul meg.

A részvényesi megállapodás módosításának jelentősége, hogy a magyar cég ezentúl erősebb jogokkal rendelkezik a horvát társaság irányításában, amelynek 2008 októbere óta a legnagyobb részvényese. A Mol az új szerződés alapján öt tagot delegálhat az INA kilenctagú felügyelő bizottságába, a kormánynak ugyanakkor vétójoga lesz a testületben, hogy beleszólhasson a stratégiai eszközöket érintő döntésekbe.