Zsugorodik a szolgáltató szektor az EU-ban

Vágólapra másolva!
Az euróövezeti szolgáltatások Reuters kezelte beszerzőmenedzser-mutatója januárra 42,2 pontra javult a decemberi 42,1 pontról, de elmaradt a január végén kiadott, 42,5 pontos előzetes becsléstől, közölték szerdán. A januári mutató nyolcadik hónapja jelezte a teljesítmény csökkenését rendre az előző hónaphoz képest ötven pont alatti értékekkel, de januárban a visszaesés kissé lassult.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A német szolgáltatási mutató 38,0 pontra csökkent a decemberi 39,5 pontról. A januári német mutató tizenegy éven belül az ágazat legnagyobb visszaesését jelezte egyik hónapról a másikra. A francia mutató 42,6 pontra nőtt a decemberi 40,6 pontról, az olasz 41,4 pontra javult a decemberi 40,3 pontról. Az olasz mutató novemberben érte el mélységi rekordját, 39,5 ponton.

Előzőleg az euróövezeti feldolgozóipar hétfőn kiadott beszerzőmenedzser-mutatója januárra 34,4 pont volt, ötven pont alatti értékkel nyolcadik hónapja jelezte a teljesítmény csökkenését rendre az előző hónaphoz képest, de a visszaesés kisebb volt, mint decemberben. A decemberi mutató, 33,9 pont, a legalacsonyabb volt a felmérés közel tizenkét éves történetében.

Az Európai Bizottság januárban 0,9 százalékos átlagos GDP-növekedést becsült az euróövezetben tavalyról, idénre 1,9 százalékos visszaesést, jövőre 0,4 százalékos növekedést jósolt. 2007-ben 2,7 százalékos volt az átlagos GDP növekedés az euróövezetben.

Emelkedett a mélypontról az orosz mutató

Az orosz szolgáltatások beszerzőmenedzser-mutatója januárra 36,8 pontra emelkedett a decemberi 36,4 pontról, amely a legalacsonyabb volt a felmérés nyolcéves történetében, közölték a mutatót kezelő VTB Bank Europe-nál szerdán.

A mutató első ízben októberben süllyedt 50 pont alá, a felmérés történetében először jelezve a teljesítmény csökkenését az előző hónaphoz képest. A mutató tavaly júniusban még tizenhét havi csúcsra ért, 59,1 ponton, azóta fokozatosan romlik.

Az orosz feldolgozóipar hétfőn kiadott beszerzőmenedzser-mutatója januárra 34,4 pont volt, hatodik hónapja jelzett visszaesést, de szintén kisebbet, mint decemberben. A decemberi 33,8 pont a legalacsonyabb volt a felmérés történetében.