Nyolcezer pont alá süllyedt a Dow

Vágólapra másolva!
Veszteséggel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán, a DJIA 8 ezer pont alá került.    
Vágólapra másolva!

A Dow Jones Industrial Average 122 pontot, 1,5 százalékot veszített értékéből, így 7957 ponton fejezte be a szerdai kereskedést. A mutató teljesítményét meghatározó harminc részvény közül 25 gyengült.

A félezer papír mozgását tükröző S&P 500 szűk 1 százalékkal 832 pontra esett, miután az index kosarában lévő részvényekből 275 árfolyama csökkent. A technológiai ágazat mutatója, a Nasdaq mindössze 0,1 százalékkal 1515 pontra esett vissza.

Kedvező makroadatok

Az amerikai börzéken a gyenge vállalati adatok és a vártnál kedvezőbb makrogazdasági adatok befolyásolták a hangulatot. Napközben a vezető tőzsdemutatók pluszban is álltak, a kereskedés végére azonban a kedvezőtlen vállalati eredmények hatása erősebbnek bizonyult.

A munkaerőpiacról jó hír érkezett: az ADP munkaerő-piaci szolgáltató adatai szerint 522 ezer álláshely szűnt meg az amerikai magánszektorban, szemben a decemberi 659 ezerrel és az elemzői prognózisokban szereplő 530 ezerrel. A vártnál kisebb mértékben zsugorodott januárban az amerikai szolgáltatási szektor: az ágazat beszerzőmenedzser-mutatója 42,9 pont lett, míg az elemzők 39,0 pontot vártak. Ez igen fontos mutató, mivel a szolgáltatási szektor az Egyesült Államok gazdaságának 80 százalékát teszi ki.

Zuhant a Bank of America

A vállalati hírek közül említést érdemel, hogy a Kraft Foods Inc élelmiszeripari társaság bevétele és profitja is csökkent az elmúlt negyedévben. A Kraft Foods mellett az ugyancsak ágazati Sara Lee is rontott idei nyereségkilátásán a dollár erősöde és az értékesítés várható visszaesése miatt.

Különösen nagy, 12 százalékos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a Bank of America, miután a befektetők aggódnak amiatt, hogy a pénzintézetet államosítani fogja a kormány.