Egyharmadával nőtt a román államadósság

Vágólapra másolva!
Románia eladósodottsága uniós szinten még mindig alacsonynak számít, de az utóbbi időkben aggasztó mértékben növekszik az államadóssága - a jelenség oka a költségvetés magasabb finanszírozási igénye. Az IMF szerint Románia gazdasága zsugorodni fog az idén.
Vágólapra másolva!

A román államadósság 2008-ban egyharmaddal nőtt tavalyelőtthöz képest - adta hírül szerdán a Ziarul Financiar. A gazdasági-pénzügyi napilap szerint a tavalyi előzetes pénzügyi adatok arról tanúskodnak, hogy az államadósság december végén elérte a 108,8 milliárd lejt (30 milliárd eurót).

Ez azt jelenti, hogy a román hazai össztermékhez (GDP) képest az államadósság aránya 21,2 százalékra nőtt. A lap szerint 2007 végén az államadósság 82,3 milliárd lej volt, ez akkor a GDP 19,9 százalékának felelt meg.

Az adósság növekedése azzal magyarázható - írja a lap -, hogy az utolsó negyedévben megnőtt a finanszírozás mértéke a költségvetési hiány fedezése érdekében. A büdzsé deficitje éves szinten az előzetes pénzügyi adatok szerint elérte a román hazai össztermék több mint 5 százalékát, vagyis 7 milliárd euró fölé emelkedett. A kormányzati adósság aránya tavaly a teljes állami adósságon belül 92,7 százalékkal nőtt 2007-hez képest.

Románia még így is a legalacsonyabb adóssággal terhelt EU-tagállamok közé tartozik. Az euró bevezetéséhez - amit Románia 2014-re tervez - az államadósság nem haladhatja meg a hazai össztermék 60 százalékát. Ezt a feltételt Románia könnyedén teljesíti, de a külföldi adósság magas értékét elemzők a gazdaság egyik alapvető kockázati tényezőjének tartják.

IMF: Recesszió lesz

Az ország gazdasága recesszióba kerülhet az idén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a folyamatos gazdasági egyensúlyhiányok és a reformok lassúsága miatt. Mérsékelt élénkülés csak az év végén, vagy a jövő év elején következhet be.

Az IMF Bukarestben egy hétig vizsgálódó küldöttsége pontosan nem nevezte meg, hogy mekkora lehet a gazdasági visszaesés, de román kormányzati források azt mondták, hogy a Valutaalap idén akár 1 százalékot is elérő GDP csökkenést valószínűsít. A küldöttség megérkezése előtt az IMF még 1 százalékos idei gazdaságnövekedést jósolt.

Az IMF küldöttsége jelezte: támogatja a román kormány múlt hónapban elfogadott gazdasági terveit, melyek részeként a GDP-arányos államháztartási hiány 2 százalékra mérséklődhet a tavalyi 5 százalékról. A Valutaalap szerint ugyanakkor "továbbra is nagy a kockázat", mivel a költségvetési előirányzatot derűlátó növekedési ütemre alapozva dolgozták ki.

Jócskán emelkedett az átlagbér

A román országos statisztikai intézet szerdán közzétette a nettó átlagbér tavalyi alakulását. Eszerint december végén 17,6 százalékkal volt magasabb a 2007 végén regisztrált adatokhoz képest, elérte az 1489 lejt (körülbelül 370 eurót).

A bérek a gazdaság valamennyi ágazatában nőttek, reálértékük pedig 10,6 százalékkal több a tavalyelőtti évhez viszonyítva. Decemberben a bruttó átlagbér elérte a 2023 lejt (körülbelül 500 eurót), ami 9,7 százalékkal több az előző hónaphoz viszonyítva. Az 1489 lejes december végi nettó átlagbér novemberhez képest 9,4 százalékkal magasabb.

A legmagasabb, 4285 lej (1070 euró) értékű nettó átlagbért a bankszektorban regisztráltak, a legalacsonyabbnak számító 791 lejt (195 euró) pedig a ruhaiparban.