Leminősítette a Fitch Oroszországot

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Rontotta Oroszország szuverén devizaadósi besorolását szerdán a Fitch Ratings. A legnagyobb európai hitelminősítő bejelentése szerint a hosszú futamú orosz devizaadósság osztályzata az eddigi "BBB plusz"-ról egy fokozattal "BBB"-re süllyed, a rövid lejáratú küladósságé "F2"-ről "F3"-ra gyengül. Az új besorolás kilátása is további leminősítés lehetőségére utaló negatív.

A Fitsch kapcsolódó elemzése szerint az osztályzatrontás a nyersanyagárak esése által az orosz gazdaságra kifejtett kedvezőtlen hatást, valamint a globális tőkepiaci felfordulást tükrözi. Ez utóbbi miatt az orosz bankok és vállalatok küszködnek devizaadósságaik refinanszírozásával. Mindemellett Oroszország nehezen tudja kezelni a szükséges makrogazdasági kiigazításokat.

Decemberben a Standard & Poor's is leminősítette az orosz szuverén adósságot, az új, rontott besorolásra is érvényben tartva a negatív kilátást. A kelet-európai térség gazdaságait - köztük EU-tagállamokét - az utóbbi hetekben rég nem látott ütemű leminősítési hullám sújtotta a válság hatásai miatt.