Bukóban az Alcatel-Lucent

Vágólapra másolva!
A francia-amerikai Alcatel-Lucent szerdán 1,321 milliárd eurós veszteséget jelentett adó után a tavalyi utolsó negyedévről kisebbségi részesedések nélkül, jóval nagyobbat az egy évvel korábbi, 48 milliós hiánynál.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A negyedévet a piac általános gyengeségén kívül megviselte a korosodó termékskála arculatérték-leírása is.

A bevétel, 4,954 milliárd euró, 5,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi 5,234 milliárdtól.

Ezzel egész évben az adó utáni veszteség 1,597 milliárd euróra nőtt a 2007-es, 443 milliós hiányról, a bevétel 4,5 százalékkal 16,984 milliárd euróra apadt 17,792 milliárdról.

A piaci lejtmenet miatt a csoport decemberben újabb takarékossági intézkedéseket jelentett be: ez év végéig 750 millió eurót akarnak megtakarítani, ennek egyharmad részét a közvetlen termelési költségekből, kétharmadát a kutatás-fejlesztésből, az értékesítés és az adminisztráció költségéből.

Ahol bukás van, ott leépítés is

A megvalósítás érdekében körülbelül ezerrel csökkentik a vezetői létszámot és ötezerrel a bérmunkában foglalkoztatottak számát. Ily módon remélik, hogy idén legalább nullszaldót lehet elérni az üzemi mérlegben.

Az Alcatel-Lucent előrejelzése szerint a távközlési berendezések piaca idén 8-12 százalékkal szűkül változatlan valutaárfolyamokon számolva, a cég szeretné megőrizni piaci részarányát.