Belehúzott a forint, segíthetett a jegybank

Vágólapra másolva!
Izgalmas napon van túl a forintpiac: szerdán korán reggel még a kedden áttört 300 forintos lélektani határ alatt volt az euró, a budapesti piacnyitás után bőven e szint fölé került a kurzus, majd a délután során erőre kapott a magyar deviza. Egyes kereskedők szerint az MNB beléphetett a piacra, emiatt kapcsolt rá a forint.
Vágólapra másolva!

Széles sávban mozgott szerdán a magyar deviza, a jelentős forgalomban napon belül közel 10 forinttal gyengült az euró. Az euró végül 297 forint alatt állapodott meg a budapesti bankközi kereskedelemben.

A dollárt ekkor 229,80/230,00 forinton jegyezték (az euró kissé gyengült a dollárral szemben), a svájci frank forintárfolyama pedig 198,95-re csökkent, szemben az előző napi 202,37 forintos zárással. A japán jen 2,5689 forint a nemzetközi devizapiacokon. Az MNB hivatalos devizaárfolyam-jegyzése alapján egy svájci frank 200,94 forint, 100 japán jen 259,83 forint.

Előzmények

A budapesti bankközi piac nyitása előtt egy órával még 299 forint körül járt az euró árfolyama, néhány perccel a rajt előtt azonban már a kedden áttört 300 forintos szint felett járt a kurzus. Később 303-304 forintos szinteken is megfordult a jegyzés, majd visszafordult az euró, 11 óra előtt nem sokkal valamivel 300 forint alá került az árfolyam.

A délután folyamán felpörögtek az események, nagy forgalom mellett erősödésnek indult a magyar deviza. Kolba Miklós, az ING devizaüzletágának vezetője kérdésünkre elmondta, valószínűsíthető, hogy a Magyar Nemzeti Bank avatkozott be a forint védelmében. Az euró jegyzése a délután folyamán 294 forint körül is járt, vagyis napon belül közel 10 forinttal gyengült az euró.

A forint erősödésében szerepet játszhatott az is, hogy egy befektető úgynevezett hosszú euró/forint pozíciókat épített ki eurót vásárolt, forintot eladott, így spekulálva a további forintgyengülésre. A szóban forgó piaci szereplőnek a forint erősödése nem jött jól, veszteséget okozott neki, ezért a kezében lévő eurót értéékesített, ez pedig javította a magyar deviza helyzetét.

Sorozatban a harmadik héten került új mélypontra a forint euróhoz és a svájci frankhoz mért árfolyama, így az említett devizákkal szemben 15-15, a dollárhoz képest pedig 22 százalékos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a magyar fizetőeszköz.

A forint értékveszése nem egyedi jelenség, a régiós devizák is hasonló mértékben értékelődtek le. A lengyel zloty a 300 forintos euróárfolyamhoz hasonló, emblematikus, lélektanilag fontos - 4,50-es - szintre gyengült.

Ellentmondó vélemények

Hogy valóban az MNB avatkozott-e be, arra legfeljebb a jegybank devizatartalékainak hó végi alakulásából lehet majd következtetni, de kétségtelen, hogy ez "logikusan következne az MNB tegnapi nyilatkozatából, mely szerint bovíteni kívánja a forint védelmében felsorakoztatott eszközeinek tárházát" - írta napi elemzésében Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.

Amennyiben az erősödés valóban az MNB beavatkozásának volt köszönhető, kérdés, hogy a jegybank pusztán eseti intervencióra vállalkozik a jövőben, vagy tendenciózusan 300 alatt akarja tartani az euró/forint árfolyamot - tette hozzá.

Az MTI által megkérdezett kereskedők szerint ugyanakkor az MNB intervenciójáról lábra kapott hírekkel ellentétben az erősödést a régiós és feltörekvő devizákat felölelő profitkivétel okozta. Hozzájárulhattak a régiós devizák árfolyamának emelkedéséhez az MNB februári kamatvágása elhalasztásának esélyt adó elemzői jóslatok és a Lengyelországban ugyanezt szurgalmazó vélemények is.