Pocsékul áll az amerikai posta

Vágólapra másolva!
Az amerikai posta legsúlyosabb válságát éli át 1775-ös alapítása óta, a vállalat veszteségei az utóbbi két évben elérték a 7,9 milliárd dollárt - közölte szerdán az NPR rádió.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A posta válságáért részben a recessziót, részben az elektronikus levelezés térhódítását teszik felelőssé: a vállalatok és magánszemélyek egyaránt kevesebb levelet küldenek, ehelyett egyre inkább az elektronikus kommunikáció különböző formáira támaszkodnak.

Tavaly 4,5 százalékkal esett vissza a postai küldemények mennyisége. A posta idén ennél is jelentősebb csökkenéssel számol.

Az Egyesült Államok Postai Szolgálatának (USPS) helyzete annyira leromlott, hogy a vállalat azzal a kéréssel fordult a kongresszushoz: csökkentse le a postai szolgáltatást heti hatról öt napra. John Potter, az Egyesült Államok főpostamestere a törvényhozásban úgy fogalmazott, hogy "gyors lépéseket kell tennünk, hogy ez a hajó a felszínen maradjon". Mint kifejtette, egyrészt el kell hárítaniuk a gazdasági válság jelentette nehézségeket, másrészt pedig ki kell találniuk, hol a helye a hagyományos postának az elektronikus világban.

A postai szolgáltatások öt napra történő csökkentésének ötlete nem talált egyértelmű támogatásra. Jose Serrano kongresszusi képviselő, a finanszírozási bizottság elnök szerint az emberek számára nagy kényelmetlenséggel járna, ha egy héten két nap nem kapnának postát (jelenleg csak a vasárnap szünetel a levelek kézbesítése). A postai szakszervetek sincsenek elragadtatva, az ötnapos munkahét bevezetését egyebek között a Levélkihordók Országos Szövetsége sem támogatja, közölte a szervezet elnöke, William Young.

A főpostamester azt is kérte a kongresszustól, hogy a vállalat kapjon haladékot 2016-ig 2 milliárd dollárnyi egészségügyi járulék befizetésére vonatkozóan. Mint mondta, a posta a harmadik negyedév végére csődbe mehet, ha be kell fizetnie nyugdíjas egészségügyi alapja után az esedékes 5,4 milliárd dollárt.