Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb szórakoztató elektronikai cége, a Panasonic az elmúlt hét év legnagyobb veszteségét prognosztizálja, és költségmegtakarítási megfontolásból 15 000 embert küld el a cégtől - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Az erős jen komoly akadályt jelent a termékek versenyképes exportjának, ezért a Panasonic komoly veszteségre számít. A március 31-én lezáruló üzleti évben a vezetőség akár 4,24 milliárd dolláros (azaz 380 milliárd jenes) bukást is elképzelhetőnek tart.

A kiadások között szerepel 345 milliárd jen összegű újraszervezési költség, valamint 78 milliárd jen értékveszteség-leírás.

A Panasonic hasonlóan riválisához, a Sonyhoz, veszteséget jósol 2009-re is. A világméretű recesszió miatt visszaesett a fogyasztói kereslet, ráadásul az erős japán valuta jelentősen növeli a japán cikkek kínálati árát, az pedig még kevesebb eladáshoz és árbevételhez vezet.

A cég eladásainak 15 százalékos visszaesésére számít a következő évre, így 7750 ezer milliárd jen bevételre számítanak, így a nettó eladási profit 88 százalékkal 60 milliárd jenre csökkenhet. Ennyi lehet a cég profitja, ha rendkívüli tételek nem változtatnak azon.

Az elektronikai óriás a visszaesés miatt 230-ból 27 gyárát zárja be. A leépítés miatt 15 000 ember kerül utcára a 307 000 dolgozó közül.

A Panasonic részvényei a szerdai kereskedés során 1 százalékos emelkedéssel 1092 jenen zártak a tokiói tőzsdén.