Forintpiac: 299 fölött járt az euró

Vágólapra másolva!
Szerény mértékben erősödött a forint kedden reggel, aztán irányt váltott. Délelőtt a 299 forintot is átlépte az euró árfolyama, majd visszament 299 alá.
Vágólapra másolva!

A forint jól kezdte a keddi kereskedést: a bankközi devizapiacon a korábbi 296 forintos szintről 295 forintra csökkent az euró árfolyama. A forinttal együtt a többi térségi deviza, a lengyel zloty, a cseh korona, a román lej és a dél-afrikai rand is drágult.

Komoly erősödésről nem volt szó, reggel álmos útkeresés zajlott a forint piacán - jellemezte a piacnyitás utáni helyzetet Gondi István. A Raiffeisen szakértője hozzátette: a nyitás után közvetlenül átütő erő viszont egyik irányban sem alakult ki. Amíg konkrét intézkedések nem válnak ismertté és a nemzetközi hangulat nem változik, addig nem várható komolyabb forinterősödés.

A piacnyitás utáni helyzet később megváltozott, délelőtt folyamán gyengülés következett be, az euró kis lépésekben fokozatosan erősödött, 11 óra után nem sokkal 299 forint felett járt a jegyzés. A jegyzés "teteje" 299,68 volt, aztán a kurzus visszament 298,92-re.

Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy mi lesz, ha a jegyzés a 300 forintos lélektani határ közvetlen közelébe ér. Elképzelhető, hogy a piac csak tesztelni fogja ezt a szintet, és visszapattan az árfolyam. Emellett arra is van esély, hogy a befeketők a megpróbálják a 300 forintos szint felett tartani a kurzust. Varsóban a nap folyamán elesett a 4,5 zlotys lélektani szint.