Négymillió románnak van banki tartozása

Vágólapra másolva!
A román bankok által eddig nyújtott lakossági hitelek száma meghaladja a 7 milliót, tavaly év végén 4,4 millió román lakosnak volt ilyen tartozása, több mint másfél millió ember pedig legalább két banknak adósa.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói hitel-információkat szolgáltató romániai intézet decemberi adatai szerint 17 bank összesen 25 milliárd euró értékben nyújtott lakossági hiteleket, emiatt 2008 végén összesen 4,4 millió emberrel voltak hitelszerződéseik. A Ziarul Financiar című pénzügyi-üzleti napilap megállapítja, hogy az országban 4,79 millióan élnek bérből és fizetésből, és 4,7 millió a nyugdíjasok száma. A lap emlékeztet, hogy a korábbi négy esztendőben a lakossági hiteleket rendkívül könnyen adták Romániában is. A bankok 2007 végéig nem is nagyon foglalkoztak az ügyfél eladósodottságának mértékével, sokkal inkább összpontosították figyelmüket a piaci részesedés növelésére. Emiatt a hitelinformációs szolgáltatóval (amely 2003 végén alakult meg részvénytársaságként 25 pénzintézet részvételével) éppen csak két évvel ezelőtt állapodtak meg arról, hogy az adott kliensről az összes tartozásait érintő információkat is begyűjtik.

A lakosság nagy része emiatt túlságosan eladósodott. A Román Nemzeti Bank (BNR) adatai szerint csupán decemberben 10 százalékkal nőtt az adósok törlesztési hátralékának összege, elérve a 990 millió lejt (körülbelül 250 millió eurót). Már az augusztustól novemberig tartó időszakban 75 millió eurós hátralék halmozódott fel. Novemberben több mint 442 ezer embernek (vagyis a hitelfelvevők 10 százalékának) volt fizetési hátraléka.