Gyurcsány segítené a hitelezést

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc elmondta, a kormányt kifejezetten aggasztja a forint nagyon gyors árfolyamesése, illetve az, hogy a vállalatok és a magánszemélyek nagyon nehezen jutnak banki hitelhez. A miniszterelnök hétfőn a pénzügyi helyzetről tárgyalt Simor András jegybankelnökkel, Veres János pénzügyminiszterrel és Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszterrel a jegybank épületében.
Vágólapra másolva!

A kormány azzal tud a legtöbbet segíteni a jelenlegi pénzügyi helyzetben, ha nem nézi tétlenül az eseményeket - mondta Gyurcsány Ferenc, nem részletezve azonban, hogy mit tehet a kormány. A találkozó céljáról annyit mondott: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kormány közösen dolgozik a helyzet megoldása érdekében, ezért a jegybanknak tudnia kell, hogy a kormány hogyan kívánja megújítani a magyar adózási-, szociális- és foglalkoztatási rendszert.

Veres János pénzügyminiszter kérdésre válaszolva hangsúlyozta: több témában folyik tárgyalás hitelfelvételről az Európai Beruházási Bankkal (EIB), amely források különböző fontos magyarországi fejlesztések hiteltámogatására szolgálhatnak. Kiemelte: a közeljövőben azonban nincs aláírásra kész megállapodás a brüsszeli bankkal.

Elmondta: a 700 milliárd forintos költségvetési hiány finanszírozásához mintegy 3 milliárd euróra van szükség 2009-ben. Az EIB-hitel azonban erre nem, csak konkrét fejlesztésekre használható - fűzte hozzá. Veres János ugyanakkor megjegyezte: arról is folynak tárgyalások, hogy milyen más, elsősorban a vállalkozások hitelfelvételét javító forrásokat tudna biztosítani az EIB.