Európában nem lesz fekete bank

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban még hezitálnak, Németország azonban már döntött: nem lesz fekete - vagy más néven: rossz - bank, azaz az állam nem vásárolja fel a befagyott követeléseket. Az állami és uniós mentőöveknek is van határa - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Angela Merkel német kancellár szerint felelőtlenség volna a bankok felelőtlensége miatt felhalmozódott kétes, vagy behajthatatlan kinnlévőségeket az adófizetőkre terhelni. A kancellár szerint jobb megoldás lenne ha a pénzintézetek úgy jutnának tőkeinjekcióhoz, hogy az állam részesedést vásárol bennük.

A német kormány azért igyekszik segítséget nyújtani: bár a koncepció még nem kidolgozott, az már látható, hogy az eredetileg a célra szánt 80 milliárd eurónál lényegesen nagyobb összeget fognak bevetni. A Világgazdaság szerint a német államnak 200 milliárd eurójába fog kerülni a bankmentés.

Amerikai recept

Mindeközben az Egyesült Államokban kezd körvonalazódni, hogy hogyan kívánják kihúzni a bankokat a maguk ásta gödörből. Az ottani bankmentésnek három pillére látszik: a fekete vagy "rossz" bank felállítása, az állami garanciavállalások és a részleges államosítás.

A legelső megoldással kapcsolatosan ugyanakkor erősek a kételyek. Bár a rossz adósságok kigyűjtése megtisztítaná a portfoliókat, így alkalmas lehet a bizalom helyreállítására, azonban az ilyen adósságok piaci értékének megállapítása bonyolult. Ráadásul a Goldman Sachs számítása szerint az amerikai kormánynak az összes behajthatatlan követelés felvásárlása mintegy 4000 milliárd dollárba kerülne.

A "feketebank" felállításával kapcsolatban Joaquín Almunia uniós pénzügyi biztos is szkeptikus. Mint mondta, a mostani krízis ezzel önmagában nem megoldható. Azt is hozzátette, hogy az EU nem nyújt ilyen jellegű segítséget az osztrák bankok mintegy 230 milliárd eurónyi kelet-európai kinnlévőségeivel kapcsolatban sem.